Nagyvilág

Schwarzenegger is Obamától kér segítséget

Barack Obama amerikai elnökhöz fordult pénteken Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, hogy nyilvánítsa az állam egyes részeit katasztrófa-sújtotta területnek a pusztító szárazság miatt.

A kormányzó februárban rendkívüli állapotot hirdetett a harmadik éve szárazság sújtotta államban. Most azt kérte Washingtontól, hogy szabadítsanak fel szövetségi pénzeket a Kalifornia mezőgazdasági szívének tekintett Fresno megye megsegítésére.

“Ha nincsen víz, nincs munka, és ha nincs munka, a dolgozók nem tudnak enni adni családjaiknak” – jelentette ki Schwarzenegger, aki az állami költségvetésből már segélyeket utalt át Fresnónak.

Egy tanulmány szerint jelenleg 70 000 munkahely került veszélybe Kalifornia középső völgyében, amelyhez Fresno megye is tartozik. Itt egyes körzetekben már így is 20 százalékos a munkanélküliség. 2008 nyara minden idők egyik legszárazabb évszaka volt az államban: 76 százalékkal kevesebb eső esett az átlagosnál. 2009 kezdete óta ugyancsak kevesebb a csapadék a szokottnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik