Nagyvilág

Semmit nem tudnak a németek az NDK-ról

Külön tantárgyként oktatnák az egykori NDK-t a német általános, illetve középiskolákban. Egy berlini egyetem tanulmánya szerint megdöbbentő az ismerethiány az egykori NDK-val kapcsolatban.

Wolfgang Tiefensee, az egykori kommunista tartományok felzárkóztatásáért felelős német miniszter, azt követően javasolta az NDK-val kapcsolatos ismeretek oktatását, hogy egy berlini egyetem tanulmányából kiderült: megdöbbentő az ismerethiány az egykori NDK-ról a diákok körében. A megkérdezett fiatalok többsége azt sem tudta, hogy mikor épült a hírhedt berlini fal, sem azt, hogy ki építette.

Az elmúlt időszakban nem ez volt az első olyan felmérés, amelyben súlyos tudáshiányt tártak fel a közelmúlt történelmével kapcsolatosan. Sokan például úgy vélekedtek, hogy Erich Honecker a háború utáni Németország egyik kancellárja volt, ezzel szemben Willy Brandtot a keletnémet politikusok közé sorolták be. A mostani kutatás azonban, még az előzőeknél is szomorúbb képet festett a történelmi ismeretekről, illetve azok teljes hiányáról.

A fiataloknak tudniuk kell, hogy milyen volt valójában az egykori kommunista diktatúra – érvelt a miniszter, aki egyebek között indítványozta, hogy az oktatásba vonják be a néhai NDK ellenzéki, polgárjogi mozgalmának képviselőit is.

A szociáldemokrata miniszter felhívása mindenekelőtt konzervatív körökben talál nyitott fülekre. A CDU/CSU vezetői – Angela Merkel kancellárral az élen – már régóta sürgették, hogy az NDK-t oktatni kell az iskolákban. A diákok ugyanis rendkívül keveset tudnak a volt kommunista állam diktatúrájáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik