Nagyvilág

Hatalmas pénzeket fizettek vissza a brit képviselők

Csaknem félmillió fontot fizettek vissza eddig a brit parlament alsóházának képviselői, akiknek évekre visszanyúló költségtérítési ügyei az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát robbantották ki Nagy-Britanniában.

A londoni parlament által pénteken közzétett adatok szerint 182 alsóházi törvényhozó eddig összesen 478 616 fontot (több mint 150 millió forintot) utalt vissza kérdéses jogcímeken felvett képviselői költségtérítéseiből.

A legnagyobb visszafizetett összeg 33 ezer font volt; ezt Barbara Follett kulturális államtitkár – Ken Follett világhírű regényíró felesége – adta vissza a kincstárnak.

A Munkáspárt fizetett a legtöbbet

A 646 tagú westminsteri alsóházban a kormányzó Munkáspárt képviselőire jutott a visszafizetések kétharmada – 316 ezer font -, a legnagyobb ellenzéki erő, a Konzervatív Párt frakciótagjai 130 ezer fontot térítettek vissza, a teljes eddigi összeg 27 százalékát.

A belpolitikai botrányt az a leleplező riportsorozat kavarta, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap indított május elején a képviselők által gyakran egészen abszurd címeken felvett költségtérítésekről.

A lap által ismertetett legkirívóbb elszámolások között előfordult kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, háborús megemlékezésre készíttetett koszorúk és ajándéknak szánt teddy mackók árának visszaigénylése.

A sajtóban robbant a botrány

A parlament ezen a héten hivatalosan is közzétette több évre visszamenőleg a képviselői költségtérítési igények részletes kivonatait, ám ez csak olaj volt a tűzre. A nyilvánosságra hozott elszámolási listák jelentős része ugyanis – adat- és személyiségvédelmi okokra hivatkozva – ki volt takarva.

A pénteki brit sajtó dühödt kommentárokban támadta a cenzúrának nevezett eljárást, és az újságok újult erővel elevenítették fel az ügyet, alaposan kicsemegézve a több millió közzétett számla hozzáférhető adatait.

Kiemelték Jeremy Hunt többszörös milliomos konzervatív törvényhozó 1 pennys – valamivel több mint három forintos – költség-visszaigénylését, amelyet a tory politikus egy 12 másodperces telefonhívásért nyújtott be.

A vécépapírt is visszaigényelték

William Hague, a konzervatív árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje 30 fontot igényelt vissza vécépapírért és vécékeféért, Alistair Darling, a munkáspárti kormány pénzügyminisztere pedig ugyancsak vécépapír-beszerzést számolt el, 12,98 fontot 36 tekercs után.

Lembit Opik liberális demokrata képviselő jótékonysági jelmezbálra vásárolt parókák 30 fontos árát nyújtotta be hivatalos költségtérítésként.

Tony Blair előző miniszterelnök ugyanakkor csaknem hétezer fontos számlát terjesztett be választókerületi otthonának tetőjavítási munkálatai után – két nappal azelőtt, hogy 2007 júniusában lemondott kormányfői tisztségéről és képviselői mandátumáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik