Nagyvilág

Barroso újrázhat

Egyhangú támogatásukról biztosították az uniós országok vezetői José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság eddigi elnökének újrajelölését.

Az 53 éves portugál konzervatív politikusnak a tagországok támogatásán túl az Európai Parlamentben (EP) is többséget kell kapnia a tisztség elnyeréséhez. Az EP-ben azonban a Barrosót szorgalmazó jobbközép európai néppárti képviselőknek – bár ők adják a legnépesebb frakciót a június elején újraválasztott testületben – nincs abszolút többségük, és szocialista, zöld, illetve liberális képviselők megpróbálják megakadályozni az eddigi bizottsági elnök mandátumának a második ciklusra történő kiterjesztését.

Részben ezért, részben pedig azért, mert az új összetételű Európai Bizottság megalakításának folyamatát a lisszaboni szerződés életbe lépésének késlekedése miatt némi jogi bizonytalanság övezi, egyelőre tisztázatlan, hogy a tagállamokat képviselő Tanács pontosan mikor teszi meg a jogi értelemben is hivatalos jelölést.

Az unió jelenleg érvényes “alapszabálya”, a nizzai szerződés értelmében mostantól csak a tagállamok számának kétharmada lehetne az uniós biztosok száma. Ha azonban a tavalyi elutasító írországi népszavazás után idén októberben egy újabb népszavazáson az írek is igent mondanak az EU-t alaposan megreformáló lisszaboni szerződésre, akkor annak hatályba lépése kiiktatná ezt a kétharmados szabályt. A jelenlegi összetételű Európai Bizottság megbízatása idén október 31-ig tart.

A Tanács jogi szolgálata szerint arra nincs mód, hogy egyedül Barrosót jelöljék hivatalosan “Nizza szerint”, majd a biztosokat később esetleg “Lisszabon szerint”. A Barroso által vezetett apparátus jogászai ezt a véleményt nem osztják ugyan, de a tagállamok el szeretnék kerülni, hogy kétszer is szükségessé váljon az állásfoglalásuk, az uniós szabályok menet közben történő esetleges megváltozása miatt.

Barroso azt mondta, büszke arra, hogy egyhangú támogatást kapott az állam-, illetve kormányfőktől. Arra az esetre, ha megkapja az újabb megbízatást az Európai Bizottság irányítására, azt helyezte kilátásba, hogy a gazdasági válság elleni további teendők, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem képezi majd a legsürgetőbb prioritásokat tevékenységében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik