Nagyvilág

Obama: Ahmadinezsád kihívója is Amerika ellensége

A Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök és legfőbb kihívója, a reformer Mir Hoszein Muszavi közötti politikai különbség nem olyan nagy, mint amilyennek tűnik - jelentette ki Barack Obama. Közben Muszavi hívei újabb demonstrációra készülnek Teheránban.

“Úgy gondolom, fontos belátni, hogy a tényleges politikai különbség Mahmúd Ahmadinezsád és Mir Hoszein Muszavi között talán nem is olyan nagy, mint mondják” – mondta az amerikai elnök az CNBC televíziónak kedden adott interjúban. Akárhogyan is végződjék a szavazatok Muszavi által követelt újraszámlálása, mindenképpen az Egyesült Államokkal ellenséges iráni rendszerrel lesz dolgunk – tette hozzá Barack Obama.

A BBC információi szerint Hoszein Muszavi hívei újabb demonstrációra készülnek Teheránban azt követően, hogy előző éjjel a biztonsági erők több iráni diákszállóban is razziát tartottak. Khamenei Ajatollah nyugalomra intett és a zavargások befejezésére szólított fel.

Václav Havel volt cseh államfő szerint a Nyugatnak Iránban azokat kellene támogatnia, akik az emberi jogokat védik, például a diákokat. A politikus a Prágában székelő amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádióban beszélt erről szerdán.

El kell szigetelni a rendszert

“Általánosan fogalmazva: a kőolaj ne legyen fontosabb az emberi jogoknál” – mondta Havel. Kijelentését ugyan nem pontosította, de köztudott, hogy Irán a Nyugat számára rendkívül fontos energiaforrás. A volt emberi jogi harcos támogatásáról biztosította az elnökválasztás eredménye ellen tüntetőket, akik között sok a fiatal és a diák. Az iráni elnökválasztáson alulmaradt Mir Hoszein Muszavi hívei szerint a választás eredményét meghamisították, s így került ki ismét győztesen Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi iráni elnök.

“Szimpatizálok velük, szorítok nekik, és azt tanácsolnám, hogy ne csüggedjenek” – üzente a tüntetőknek Havel, aki a volt szocialista Csehszlovákiában évekig harcolt a rendszerváltásért. A nyugdíjas politikus elismerte: nincsenek bizonyítékai, hogy meghamisították volna az iráni elnökválasztás eredményét, de – mint megjegyezte – “vannak ilyen esetek”.

Havel azt mondta: nem akar a nyugati országoknak tanácsokat osztogatni, hogyan reagáljanak az iráni helyzetre. “Kétségtelen, hogy több lehetőség is létezik, hogyan szigeteljük el ezt a rendszert, például különféle embargókkal” – fejtette ki a volt cseh államfő. Megjegyezte: fontos azonban, hogy az esetleges embargó ne az egyszerű embereket, hanem a rendszert sújtsa.


A Twittert hívták segítségül

Washington arra kérte a Twitter közösségi portált, hogy halassza el karbantartását, amely a szolgáltatás felfüggesztését vonta volna maga után, annak érdekében, hogy az iráni ellenzékiek használhassák az internetes fórumot az elnökválasztást követő napokban – közölte kedden egy amerikai külügyi illetékes.

A Twitter, amely rövid üzeneteket közvetít a világhálón, egyike volt az utolsó kommunikációs eszközöknek, miután a teheráni kormány bezáratott számos internetes oldalt, felfüggesztettek ellenzéki lapokat, továbbá korlátozták vagy felfüggesztették az sms-küldések szolgáltatását.

Ian Kelly amerikai külügyi szóvivő nem volt hajlandó kommentálni a hírt, csupán annyit ismert el, hogy a minisztérium “kapcsolatban állt egész hétvégén” a Twitterrel, de ezt nem kötötte az iráni elnökválasztást követő erőszakos cselekményekhez. Biz Stone, a portál társalapítója megerősítette, hogy elhalasztották a karbantartást, de nem tett említést esetleges washingtoni közbelépésről. Társa, Jack Dorsey viszont elmondta, hogy azért tették át a hétfőre tervezett leállást keddre, hogy ne szakítsák meg az információcserét az iráni történésekről. Dorsey New York-i sajtókonferenciáján külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban “megdöbbentő” volt a Twitter iráni látogatottsága és ezt a portál “legnagyobb sikerének” nevezte.

A pénteki iráni elnökválasztás eredményét vitató ellenzéki tüntetők a Twittert használták fel, hogy ellenállásra szólítsanak fel és beszámoljanak a rendőrökkel, valamint az újraválasztott elnök, Mahmúd Ahmadinezsád híveivel való összecsapásokról. Ugyancsak itt voltak láthatók fotók a megölt vagy megsebesített tüntetőkről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik