Nagyvilág

Elrabolják a bevándorlókat

Közel tízezer illegális bevándorlót raboltak el Mexikóban szeptember és február között - közölte az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (CNDH).

“A bevándorlók elrablása mindennapi gyakorlat lett, amely aggasztó méreteket ölt, rendszerint büntetlen marad és kegyetlenkedéssel párosul. A szervezett bűnözés és egyes állami hivatalnokok egyaránt érintettek” – jelentette ki José Luis Soberanes, a szervezet vezetője.

Az emberrablások túlnyomó többségét szervezett bandák követik el váltságdíj reményében, de legalább 91 fogva tartott esetében a bűnözők és egyes állami hivatalok között bűnrészesség állt fenn Soberanes szerint.

A 2008 szeptembere és 2009 februárja között elrabolt 9758 ember többsége Közép-Amerikából érkezett és a váltságdíj fejenként átlagosan 2500 dollár volt a CNDH jelentése szerint. Az áldozatok között 59 kiskorú és 157 nő volt, közöttük 4 terhes. Két nőt meggyilkoltak és többeket megerőszakoltak a szervezet szerint, amely bírálja, hogy nincsenek hivatalos adatok és az igazságszolgáltatás tehetetlen.

Tavaly az Egyesült Államokkal szomszédos Mexikóban mintegy 140 ezer illegális bevándorlót állítottak elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik