Nagyvilág

Tőkés sógora is besúgó volt

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) kebelén belül Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő.

Az MTI bukaresti irodájába is eljutott közlemény szerint – amelyről hétfőn az erdélyi Krónika is tudósított – Tőkés László hétvégén tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján tette ezt a bejelentést.

A KREK vezetői régóta sejtették Bátori Gyula volt gencsi lelkipásztorról, hogy besúgó volt, a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) most hozta nyilvánosságra a Kovács Ferenc álnéven jelentő ügynök valódi kilétét. Az egyházkerület munkatársai két évvel ezelőtt indítványozták a lelkészek átvilágítását. A titkosszolgálati adattárból kapták meg olyan dokumentumok másolatait, amelyek szerint mások mellett Bátori Gyula gencsi lelkész is besúgó volt, sőt állítólag még a rendszerváltás után is írt jelentéseket lelkésztársairól.

A KREK által készített rövid összefoglaló szerint Bátorit 1975 júniusában szervezték be Nagybányán, ahol akkor segédlelkészként tevékenykedett. Több személyről jelentett, kollégáiról is, például Veres-Kovács Attila váradolaszi lelkipásztorról, Makai Lehelről és Csernák Béláról. Az egyházkerületnek nincs tudomása arról, hogy utólag kizárták volna a Securitatéból, az utolsó fellelhető, rá vonatkozó adat 1985-ből való.

Egy másik besúgónak bizonyult személy, Fazakas Sándor a megtévesztő Herman (dr. Hermán M. János egyházkerületi előadó-tanácsos nevére emlékeztető) álnéven jelentett egészen 1991-ig – olvasható a lapban. Őt elsősorban külföldre vándorolt magyarok megfigyelésére szakosították.

A lap szerint talán legsokkolóbb dr. Bartha Tibor főorvos ügye, aki Tőkés László húgát vette feleségül, és már a lakodalomból jelentett Stelian álnéven a Tőkés családról.

“A Securitate valószínűleg pontosan azért szervezte meg a házasságot, hogy így kerüljön közelebb hozzánk a besúgó” – vélte a püspök. “Elképzelhetik, milyen érzés ezeknek az információknak a birtokában az érintettek szemébe nézni a mai napig” – idézte a Krónika az igazi Hermánt, aki az egyházkerületről és Tőkésről szóló vaskos dossziékat vizsgáló öttagú bizottság tagja.

Az egyházról szóló szekusdossziékat egy szegedi egyháztörténész, Molnár János a KREK-től függetlenül tanulmányozta, és hamarosan könyvsorozatot is megjelentet ezekről, Szigorúan ellenőrzött evangélium címmel. Az első kötet akár egy héten belül is bemutatásra kerülhet.

Ami Bátori Gyulát illeti, a kolozsvári szabadság emlékeztet: őt korábban más okok miatt bocsátották el állásából, nevezetesen azért, mert a KREK szerint elsikkasztotta az egyházi földvásárlásra kapott magyarországi kormányzati támogatást. Az ügyben indított munkajogi pereket az egyházkerület nyerte meg, a pap ellen rendőrségi eljárás folyik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik