Nagyvilág

A palesztin állammal foglalkozik az EU

Európai uniós állásfoglalásról tárgyalnak hétfőn Luxembourgban a tagországok külügyminiszterei, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este első ízben mutatott hajlandóságot egy korlátozott jogkörű - hadsereggel nem rendelkező - palesztin állam elfogadására.

Az EU-külügyminiszteri tanácskozásnak egyébként is témája lett volna a Közel-Kelet, de a tagországok kül- és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó uniós nagykövetei az MTI értesülései szerint hétfőn reggel még egy rendkívüli értekezletre ülnek össze, hogy a Netanjahu-beszéd fényében újra áttekintsék a miniszterek elé kerülő állásfoglalás-tervezetet.

Az előzetesen kidolgozott szöveg – diplomáciai források szerint – jelenlegi formájában úgy néz ki, hogy Izraelnek kedvezve nem említi Kelet-Jeruzsálemet mint a palesztin állam leendő fővárosát, ám ugyanakkor nem akarja akadályozni azt sem, hogy palesztin egységkormány jöjjön létre akár a Hamász bevonásával, ezért nem említi a közvetítő “kvartett” azon követelményrendszerét sem, amelyben hangsúlyos elem Izrael elismerése. Az izraeli telepítési politika folytatását azonban a tervezet mai formája is elítéli.

Azonnal megbeszélhetik

Hétfőn Luxembourgban az uniós külügyminiszteri tanácskozáshoz kapcsolódóan EU-izraeli társulási tanácsülés is esedékes az esti órákban. Erre a helyszínre várják Avigdor Lieberman izraeli külügyminisztert, aki a nap folyamán előzőleg Brüsszelben találkozik Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral. Izrael tehát úgy időzítette a Netanjahu-bejelentést, hogy arról lényegében azonnal megbeszéléseket folytathasson a NATO-val és az Európai Unióval.

Netanjahu közölte: elfogadja a független palesztin államot, ha Izrael nemzetközi biztosítékot kap arra, hogy az előbbinek nem lesz hadserege, és a palesztinok elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként. Kikötötte azt is, hogy a palesztin állam nem ellenőrizheti légterét, s nem köthet szövetséget sem Iránnal, sem az utóbbi által támogatott Hezbollah libanoni síita mozgalommal. Netanjahu mindeddig vonakodott elfogadni, hogy a közel-keleti rendezés részeként megalakuljon a palesztin állam. Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek Izraelbe, és elvetette azt is, hogy teljesen befagyasszák a zsidó telepek építését a megszállt területeken.

A franciák már nyilatkoztak

Bernard Kouchner francia külügyminiszter közleményben üdvözölte a palesztin állam perspektíváját, amelyet Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnapi beszédében felvázolt. “Franciaország meggyőződése, hogy ez Izraelnek és a biztonságának is érdeke” – mondta vasárnap este a francia külügyminiszter.

Bernard Kouchner emlékeztetett, hogy “Franciaország, európai partnerei és az Egyesült Államok együttesen munkálkodnak a békefolyamat folytatásán, az Izrael mellett békében és biztonságban élő, életképes és demokratikus palesztin állam mielőbbi megteremtésén”.

A francia külügyminiszter mindazonáltal leszögezte: a béke eléréséhez ennél sokkal több kell, anélkül, hogy előfeltételeket szabnának a tárgyalásokhoz.

“Most arra van szükség, hogy a két fél meghatározza a palesztin állam körvonalait és a végleges státusával kapcsolatos valamennyi kérdést, így Jeruzsálem jogállását, a határokat és a menekültek kérdését” – tette hozzá Bernand Kouchner.
Benjámin Netanjahu vasárnap első ízben mutatott hajlandóságot egy korlátozott jogkörű – hadsereggel nem rendelkező – palesztin állam elfogadására. A béketárgyalások azonnali, feltételek nélküli újrakezdésére hívta fel a palesztinokat. Késznek mondta magát arra, hogy elfogadja a független palesztin állam létrejöttét az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében, de ehhez feltételeket szabott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik