Nagyvilág

Brown: vizsgálat indul az iraki háborúról

Független, átfogó vizsgálat indul hamarosan Nagy-Britannia iraki háborús részvételének ügyében - közölte hétfőn délután a brit kormányfő, aki szerint a cél nem személyi felelősségek megállapítása, hanem a tanulságok levonása.

Gordon Brown a londoni parlament alsóházában tett nyilatkozatában közölte: a vizsgálat példátlan lesz mind a vizsgált időszak hosszát, mind a bizottság rendelkezésére bocsátandó információ kiterjedtségét tekintve. A kormánytól teljesen függetlenül végzendő vizsgálat 2001 nyarától az idei év júliusáig tartó, hét évi időszakot fog át.

A kormányfő szerint a neves szakértőkből alakuló testület “júliusi vége után a lehető leghamarabb” munkához lát, és várhatóan egy évig dolgozik a jelentésen.

Az iraki háború ügyében eddig két vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában, de mindkettő csak egy-egy részterületre összpontosított. Az egyik azt volt hivatva feltárni, hogy milyen körülmények vezettek David Kelly professzornak, Nagy-Britannia vezető mikrobiológiai szakértőjének, a védelmi minisztérium egykori iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához.

Kelly 2003 nyarán vetett véget életének, miután kiderült: ő volt a forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány az információ hamis voltának tudatában tett közzé egy dossziét a “45 perces bevetési készültségben lévő” iraki tömegpusztító fegyverekről.

A tragédiát vizsgáló, Lord Hutton felsőházi lordbíró vezette bizottság 2004 januárjára elkészült jelentése gyakorlatilag teljesen felmentette – a bírálók szerint fehérre mosta – a kormányt, és szinte minden felelősséget a BBC-re hárított.

Egy évvel később azonban egy másik, a hírszerzési tevékenységet vizsgáló független bizottság megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban. Ez a jelentés is fölmentette azonban a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik