Nagyvilág

Elfogadta választási programját az SPD

Az alacsony keresetűek és a többgyermekes családok fokozottabb támogatását irányozta elő vasárnapi rendkívüli kongresszusán elfogadott választási programjában a Német Szociáldemokrata Párt (SPD).

A küldöttek által egyhangúan elfogadott dokumentumból kitűnt: a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó párt a szociális arculat erősítésével és a keresztény pártoktól való fokozottabb elhatárolódással igyekszik kilábalni tartós válságából. Az SPD ennek jegyében hangsúlyozta, hogy egyszerre kíván a hagyományos szociáldemokrata bázis és ugyanakkor az “új közép” pártja lenni.

A szociáldemokraták kancellárjelöltje, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter elismerte az SPD kudarcát az egy héttel ezelőtti európai parlamenti választásokon, ugyanakkor új kezdetet hirdetett. Kijelentette, hogy pártja győzelemre tör a közelgő választásokon, és meg kívánja akadályozni egy konzervatív-liberális koalíció hatalomra kerülését.

Programjában az SPD javasolta, hogy a vagyonosok, illetve a legmagasabb keresetűek fizessenek egyfajta szolidaritási illetéket. Indítványozta továbbá, hogy a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát az eddigi 45 százalékról 47 százalékra emeljék. A dokumentum a szociáldemokrata párt legfőbb célkitűzéseként a munkahelyek védelmét, illetve a társadalmi szolidaritás erősítését említette.

Az SPD sürgette az oktatás erőteljesebb támogatását, ugyanakkor a tandíjak megszüntetését “az óvodától az egyetemig”. Az energiapolitika terén megerősítette, hogy változatlanul az atomerőművekről, illetve az atomenergiáról való lemondás mellett van.

Az SPD jövőbeni szövetségi politikáját illetően a nagykoalícióban kormányzó párt a Zöldekkel, vagy pedig a Zöldekkel és a liberális FDP-vel közösen kötendő koalíció mellett állt ki. A párt leszögezte: a konzervatívokkal való jelenlegi koalíció folytatásáról csakis akkor lehet szó, ha más koalíciós lehetőségre nem nyílik mód.

A Baloldal pártjával való, az SPD-t az elmúlt időszakban erősen megosztó együttműködés lehetőségével kapcsolatban a program leszögezi: a szociáldemokraták a következő parlamenti időszakra kizárnak mindenfajta szövetséget az SPD-től balra elhelyezkedő és az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló párttal. Hasonló módon elutasítják azt is, hogy a Baloldal adott esetben kívülről támogasson egy szociáldemokrata vezetésű kisebbségi kormányt.

Az SPD kancellárjelöltje a koalíciós partnertől való elhatárolódás jegyében az állampolgárok alapvető érdekeinek figyelmen kívül hagyásával és azzal vádolta az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokat, hogy a gazdasági válság kezelése terén határozatlan és bizonytalan politikát folytatnak. A koalíciós partnernek az adófizetők pénzének elherdálását, a csődbe jutott bankok felelőtlen támogatását rótta fel, miközben azt hangoztatta, hogy a szocdemek az elmúlt időszakban mindenekelőtt a munkahelyek védelméért szálltak síkra.

Steinmeier ezzel indokolta az SPD határozott kiállását az Opel megmentése mellett, s bírálta az uniópártokat amiatt, hogy nem akadályozták meg a Karstadt áruházlánc anyacégének, az Arcandor kereskedelmi és idegenforgalmi vállalatnak a csődjét. “Az SPD a munkát, nem pedig a munkanélküliséget kívánja finanszírozni” – fogalmazott a szociáldemokrata kancellárjelölt, aki a piac korlátlan uralma helyett a szociális igazságosság fokozottabb érvényesülését sürgette. “Az állam nem a legjobb vállalkozó” – ismerte el, ugyanakkor a munkahelyek védelme érdekében körültekintő állami beavatkozást sürgetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik