Nagyvilág

A britek háromnegyede előrehozott választást akar

A britek csaknem háromnegyede előrehozott választást akar, és jelentős többségük Gordon Brown miniszterelnök távozását is szeretné még a következő választások előtt - ez derül ki a múlt heti európai parlamenti választások óta közzétett első országos felmérésből.

Az 1997 óta kormányzó Munkáspárt – a brit baloldal vezető ereje – történetének egyik legnagyobb vereségét szenvedte el a brit EP-választásokon: országosan 16 százalék alatti, a párton belül is katasztrofálisnak minősített szavazatarányt ért el, és ezzel a harmadik helyre szorult. A Labourt még a brit EU-tagság feladásáért kampányoló párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) is megelőzte.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából elvégzett új közvélemény-kutatás szerint a brit választók 73 százaléka idő előtti választások kiírását pártolja. A válaszolók 49 százaléka szerint azonnal, 24 százalékuk szerint ősszel kellene megtartani a parlamenti választásokat, és csak 20 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi kormánynak most már ki kellene húznia mandátuma lejártáig, vagyis 2010 tavaszáig.

A YouGov közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint a brit választók 60 százaléka szeretné, ha a Labour-kormányt két éve vezető Brown nem várná meg a következő választásokat, hanem előbb lemondana.

A miniszterelnök ellen a már a súlyos EP-választási vereség előtt szervezkedés indult a Munkáspárt alsóházi padsoraiban és a kormányon belül is. Több vezető kabinettag látványosan lemondott éppen a voksolás előtti napokban. Egyikük – példátlan módon – a brit sajtóban közzétett nyílt levélben távozásra szólította fel Brownt is, mondván: ha marad a párt és a kormány élén, azzal nem csökkenti, hanem növeli a konzervatív ellenzék győzelmi esélyeit a következő parlamenti választásokon.

Brown azonban az EP-választás utáni napon viszonylag sima kormányátalakítást hajtott végre, amivel stabilizálta helyzetét, és nem sokkal utána támogatást kapott a Munkáspárt képviselőinek nagy többségétől is.

Számos elemző azonban valószínűsíti, hogy a Labour őszi éves kongresszusán újabb lázadás törhet ki a kormányfő eltávolítása érdekében.

A The Sunday Times által vasárnap közölt felmérés szerint továbbra is az ellenzéki Konzervatív Párt a következő választások fő esélyese: a toryk támogatottsága jelenleg 40 százalék, a Munkáspárté 24 százalék. Mindazonáltal mindkét nagy párt népszerűsége azonos mértékben, 3-3 százalékponttal csökkent a múlt hónap óta.

A közvélemény nincs meggyőződve arról sem, hogy a toryk jobban kezelnék a jelenlegi válságot, mint a Labour. A válaszadók 50 százaléka szerint David Cameron konzervatív vezetőnek sem megfelelő csapata, sem megfelelő politikája nincs az ország bajainak megoldására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik