Nagyvilág

Újabb Airbus-áldozatokat találtak

Újabb három holttestet emeltek ki az Atlanti-óceánból abban a körzetben, ahol az Air France utasszállító repülőgépe valószínűleg lezuhant. Ezzel 44-re emelkedett a megtalált áldozatok száma - jelentette be egy brazil katonai szóvivő.

A francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata pünkösdhétfőn tűnt el az óceán felett, fedélzetén 228 emberrel, köztük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral. Az újabb holttestek megtalálását Ramón Cardoso, a brazil légierő tábornoka jelentette be helyi idő szerint csütörtökön. Arról nem beszélt, hogy női vagy férfi halottakat emeltek-e ki az óceánból. A tengeri áramlatok, amelyek eddig a nyugat-afrikai Szenegál partjai felé sodorták a roncsokat és a holttesteket, most megfordultak, és közelebb hozhatják a maradványokat ahhoz a körzethez, ahol a francia és brazil keresőegységek pásztázzák az óceánt – mondta a tábornok.

Cardoso ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a repülőgép maradványainak kiemelése és a tetemek összegyűjtése egyre nehezebb a térségben tomboló zivatarok miatt, ezért nem valószínű, hogy az összes áldozatot meg fogják találni. Felmerült, hogy a brazil légierő június 19-én leállítja a keresést, erről a jövő héten döntenek.

A brazíliai Recife igazságügyi orvostani intézetében eközben megkezdődött az oda szállított 16 holttest azonosítása. A többi tetem még a szerencsétlenség feltételezett helyszíne közelében lévő Fernando de Noronha szigetén van, ott végzik el az első vizsgálatokat az áldozatokon. A hét végéig ezeket a holttesteket is átszállítják a brazíliai kikötővárosba.

Az óceán mélyén ezalatt egy francia tengeralattjáró folytatta a gép adatrögzítőinek, az úgynevezett fekete dobozoknak a keresését. Az adatrögzítők segítségével lehetne megállapítani, pontosan mi történt a viharzónába került A330 (Airbus) típusú repülőgéppel. A szerencsétlenség okát egyelőre csak találgatják. A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy légörvény törte szét a gépet, villámlás vagy a sebességmérők rendellenes működése, esetleg a rakomány elmozdulása okozta a katasztrófát, de a merénylet lehetőségét sem zárták még ki teljesen a francia hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik