Nagyvilág

Tovább titkolhatják a CIA-vallatásokat

A New York-i szövetségi bíróság ideiglenesen felfüggesztette helyi idő szerint csütörtökön azt a rendelkezését, hogy közzé kell tenni a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorgyanús személyek vallatásáról készült fényképeit.

Így a bíróság időt hagyott Barack Obama elnök kormányának arra, hogy megindokolja a legfelsőbb bíróságnak: miért nem tartja helyesnek a képek nyilvánosságra hozatalát. A kormány eredetileg azt mondta, hogy közzéteszi a képeket, de Obama májusban visszakozott ettől, arra hivatkozva, hogy a közzététel az amerikai katonák elleni erőszakhullámot idézhetnek elő külföldön. A bíró csütörtökön – indoklás nélkül – visszavonta korábbi rendelkezését.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) nevű jogvédő csoport, amely peres eljárásban kezdeményezte Alvin Hellerstein New York-i szövetségi bírónál a képek nyilvánosságra hozatalának elrendelését, most csalódottan fogadta a bírói döntést. “A képek közzététele nagyon fontos a Bush-kormány fogolytartási politikájának megítélése szempontjából” – mondta Amrit Singh, az ACLU ügyvédje.

Az ACLU által indított eljárásban ugyancsak vitatéma a bírálók által kínzásnak tekintett vallatási eljárásokról készített CIA-videók megsemmisítése. Kormányzati tisztviselők korábban azt mondták, tucatnyi felvétel készült az úgynevezett kiterjesztett vallatási módszerek alkalmazásáról. Leon Panetta CIA-igazgató egy bírósági beadványában közölte, hogy a CIA 92 ilyen videót semmisített meg. Az ACLU magyarázatot követelt a videók megsemmisítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik