Nagyvilág

Német hajót vittek el a kalózok

Feltehetően szomáliai kalózok megtámadtak és elfoglaltak egy német tulajdonú teherhajót Omán partjainál - közölte a NATO, amely hónapok óta hadihajókkal járőrözik Szomália partjainál a kalóztámadások kivédésére.

Ez az első alkalom, hogy Omán területi vizein csapnak le kalózok.

Alexandre Fernandes korvettkapitány, a szomáliai partoknál járőröző Corte-Real portugál hadihajó parancsnoka elmondta, hogy a Charelle nevű hajó az Arab-tengeren haladt, az ománi Szúr várostól 60 tengeri mérföldre délre, amikor támadás érte.

Annak ellenére, hogy nemzetközi összefogással több nagyhatalom hadihajói járőröznek az Indiai-óceánon és az Ádeni-öbölben a kalóztámadások feltartóztatására, a tengeri rablók továbbra is lankadatlan hevességgel folytatják tevékenységüket. Az amerikai haditengerészet a napokban arra figyelmeztetett, hogy a kalózok kiterjeszthetik akcióikat a Vörös-tenger déli térségére.

A szomáliai kalózok kezén jelenleg 14 hajó van, több mint 200 tengerészt tartanak fogva. Egy nemzetközi szervezet számításai szerint az idén a szomáliai kalózok 126 alkalommal támadtak, és 44 esetben sikerült hatalmukba keríteni a kiszemelt hajót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik