Nagyvilág

Most az áramot állíthatják le az ukránok

Leállás veszélye fenyegeti az ukrán villamosenergia-szállítást Magyarországra, Szlovákiába és Romániába az áramtermelő Zapadenergo NyRt. és az Ukrinterenergo áramexportőr állami vállalat között kialakult konfliktus miatt.

Az exportáramot termelő burstini erőművet működtető Zapadenergo június eleje óta megtagadja az Európába irányuló áramszállítások ütemtervének egyeztetését az Ukrinterenergo vállalattal. A Zapadenergo arra hivatkozik, hogy “gazdaságilag nem előnyös” exportra szánt áramot termelni az Ukrinterenergo által kötött külkereskedelmi szerződések teljesítéséhez szükséges volumenben – írták pénteken internetes ukrán hírportálok minisztériumi forrásra hivatkozva.

A szállítási ütemtervre vonatkozó egyeztetés elutasításának valódi oka az ukrán fűtőanyag és energetikai minisztérium szerint az, hogy a Zapadenergo szerződést kötött Kapolyi László magyar üzletember System Consulting cégével a Magyarországra irányuló áramszállításokról. A június 5-én aláírt megállapodásnak megfelelően az ukrán áramtermelő társaság arra kötelezte magát, hogy 2009-ben 250 megawatt áramot szállít Magyarországra 40 euró/megawattóra áron.

A Zapadenergo és a System Consulting között létrejött megállapodás szerint a szállítások június közepén indulnak. Egyébként már lekötötték a burstini erőmű által generált, Magyarországra, Szlovákiába és Romániába exportálható áram teljes mennyisége.

Az Ukrinterenergo a napokban arról tájékoztatta a fűtőanyag és energetikai minisztériumot, hogy a tárcának alárendelt Zapadenergo vállalat június 4-étől kezdődően blokkolni igyekszik az állami áramexportőr vállalat szállítási szerződéseinek teljesítését – közölték a sajtóval a minisztériumban.

A Zapadenergo cselekedetei következtében leállhat az áramexport a “burstini energiaszigetről”, és problémák merülhetnek fel a szigetnek az európai villamosenergia-rendszerrel való párhuzamos működésében, ami büntető szankciókat vonhat maga után. Mi több, Ukrajna elveszítheti a megbízható partner státusát az energiaszállítások terén – vélik az Ukrinterenergo vállalatnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik