Nagyvilág

Tovább feszíti a húrt Észak-Korea

Orosz értesülések szerint Észak-Korea – dacolva a nemzetközi tiltakozással - újabb rakéta kísérleti felbocsátására készül. Szöul szerint ráadásul pénzt is mosnak.

Vannak erre utaló jelek – mondta kedden az orosz külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó diplomatája az Interfax hírügynökségnek. A dél-koreai sajtó nem sokkal korábban közölt értesülése szerint Phenjan egy interkontinentális rakétán kívül egy közepes hatótávolságú rakéta indítására is készül.

Érezhetően nőtt a feszültség a kelet-ázsiai térségben azután, hogy Észak-Korea áprilisban nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, több mint két hete pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A vlagyivosztoki katonai körzetből szünet nélkül figyelik az észak-koreai határ túloldalán végrehajtott esetleges csapatmozgásokat. Dmitrij Medvegyev orosz elnök élesen elítélte az észak-koreai atomkísérletet, azt mondta, a robbantás a nemzetközi jog közvetlen megsértése volt.

Szöul pénzmosással vádolja Phenjant

Szöul több olyan, külföldi bankokban kihelyezett észak-koreai bankszámláról tájékoztatta az Egyesült Államokat, amelyeket pénzhamisításhoz, pénzmosáshoz és más törvénytelen ügyeletekhez használ Phenjan – közölte a dél-koreai sajtó.

A Csoszun Ilbo című szöuli napilap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta szerdán, hogy a dél-koreai hatóságok 10-20, kínai és svájci bankokban fellelhető bankszámláról továbbítottak információkat az Egyesült Államoknak, Washington kérésére. Az amerikai kormányzat éppen arra készül, hogy saját hatáskörben pénzügyi szankciókat foganatosít Phenjan ellen, a javasolt ENSZ-korlátozásokon túlmenően.

Szigorodó szankciók

Vi Szung Lak, a dél-koreai nukleáris főtárgyaló azt mondta kedden, hogy a Biztonsági Tanács várhatóan napokon belül határozatot fogad el Észak-Korea ügyében. A dokumentumban megszigorítanák az ázsiai országgal szemben érvényben levő szankciókat a május végén végrehajtott újabb kísérleti atomrobbantása miatt.

Az Egyesült Államok 2005-ben már feketelistára tett egy makaói bankot, amelyet azzal vádoltak, hogy támogatja az Észak-Korea által végzett pénzmosást és egyéb bűncselekményeket. A lépésről úgy tartják, hogy súlyos csapást mért Phenjan pénzügyi tranzakcióira, és eredményesen elvágta az országot a globális pénzügyi rendszertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik