Nagyvilág

Kiválasztották Szlovákia új budapesti nagykövetét

Peter Weiss lesz Szlovákia új nagykövete Budapesten - jelentették be szerdán Pozsonyban, miután a parlament külügyi bizottsága jóváhagyta a nagyköveti jelöléseket.

“Ez azt jelenti, hogy a köztársasági elnök úr aláírhatja kinevezési okmányaikat és a jövő héten elutazhatnak állomáshelyeikre” – nyilatkozta újságíróknak Boris Zala, a külügyi bizottság elnöke.
A Demokratikus Baloldal Pártjának (SDL) egykori elnöke, volt parlamenti képviselő Juraj Migast váltja fel, aki négy évig állt a budapesti szlovák diplomáciai képviselet élén.

Peter Weiss az 1989-es “bársonyos forradalom” után a szlovák politikai szintér egyik meghatározó személyisége volt. Szlovákia Kommunista Pártja 1990-ben az ő vezetésével alakult át a Demokratikus Baloldal Pártjává. Abban az időben ennek a pártnak a tagja volt Robert Fico, a jelenlegi szlovák miniszterelnök is.

Weiss 1996-ig vezette a pártot, őt Jozef Migas váltotta fel, aki Szlovákia moszkvai nagykövete lesz a jövőben. Jelölését szintén szerdán hagyta jóvá a külügyi bizottság. Jozef Migas egy időben a szlovák parlament elnöke is volt, ő és Juraj Migas unokatestvérek.
Peter Weiss (fotó: MTI)

Peter Weiss (fotó: MTI)

Az SDL támogatta Szlovákia csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, s 1998-ban tagja lett a Mikulás Dzurinda irányította kormánykoalíciónak. Weissnek később vitái támadtak az SDL-ben, ezért onnan kilépett és megalakította a Szociáldemokrata Alternatíva nevű pártot. Ez a párt a 2002-es parlamenti választáson sikertelenül szerepelt, s egyesült a Robert Fico alapította és vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal.

Az 1952-ben született Weiss a kilencvenes években egy ideig a szlovák parlament külügyi bizottságát vezette. Politológusként különböző szlovák és cseh lapokban aránylag gyakran közölt cikkeket a szlovák-magyar kapcsolatokról is. Ezekben rendszeresen bírálta a nacionalizmust, amely szerinte mindkét oldalon jelen van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik