Nagyvilág

Hosszabbítana Barroso

Újra megpályázza az Európai Bizottság elnöki tisztét José Manuel Barroso, az unió "kormányának" eddigi irányítója.

A portugál konzervatív politikus kedden jelentette be, hogy az EU soros elnökségét ellátó Cseh Köztársaság miniszterelnöke föltette neki a kérdést, előterjesztheti-e őt egy második ciklus ellátására. Mint mondta, elfogadta a megtisztelő felkérést.

A múlt csütörtöktől vasárnapig tartó európai parlamenti (EP-) választásokon Barroso “pártcsaládja”, az Európai Néppárt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Az 53 éves volt portugál miniszterelnököt a néppárt mellett több, eltérő politikai színezetű kormány is támogatásáról biztosította korábban, így például a brit és a spanyol kormány.

Az Európai Szocialisták Pártjának vezetősége azonban élesen bírálta Barrosót. Azt vetették a szemére, hogy irányítása alatt az EU legfőbb végrehajtó testülete nem tett meg minden tőle elvárhatót a gazdasági válság következményeinek enyhítése, a növekvő munkanélküliség kordában tartása érdekében.

Barroso 2004 novembere óta vezeti az Európai Bizottságot, a testület mandátuma idén október 31-én jár le. Újraválasztása ellen aligha van esélye a néppártiak ellen esetleg létrejövő szocialista-liberális-zöld európai parlamenti összefogásnak. Az Európai Parlament ugyan megkerülhetetlen a döntésben, de először is a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanácsban kell egyetértésre jutni a bizottsági elnök személyét illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik