Nagyvilág

Szlovákiát nyugtalanítja a radikálisok sikere

Nem ígér semmi jót Szlovákia számára, hogy szomszédságában az európai parlamenti (EP) választásokon előretörtek és sikeresen szerepeltek a radikálisok - írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap hétfőn.

“A sokk a szomszédoktól érkezett, és minket ért” – húzta alá a tekintélyes pozsonyi újság. “Az eredmény számos eurooptimista számára kimondottan sokkoló, bár a realisták szerint többé-kevésbé várható volt. A gazdasági válság és ezzel összefüggésben a populisták és a radikálisok növekvő támogatottsága megtette a magáét: az Európai Parlament padsoraiba nem azok ülnek be, akik közös Európát akartak építeni, hanem azok, akik pont ellentétes választási programmal kampányoltak” – mutat rá a lap.

Szerinte az európai választásokon Magyarországon és Ausztriában is megerősítették helyzetüket a nacionalisták és a szélsőséges radikálisok, akik meg akarják nyitni a Benes-dekrétumokat, illetve fel akarják újítani a határellenőrzéseket. A “legrosszabb előrejelzések” teljesültek be Magyarországon, ahol hatalmas sikert aratott az ultranacionalista Jobbik, amely a Magyar Gárda mögött áll.
Semmi jót nem jósolnak az ausztriai eredmények sem. Ott megerősödött a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt, amely a schengeni övezet megszüntetését és a betelepültek kitoloncolását követeli. Ez az Ausztriában dolgozó szlovák egészségügyi személyzetet és ápolónőket is érinti.

Európának tehát lesz min szórakoznia a következő öt évben – vélte a Hospodárské Noviny. – Bár az Európai Parlament messze van, döntései Szlovákiát is érintik. A jövőben az osztrák és a magyar radikálisok is hallathatják ott a hangjukat.
“Biztos, hogy elmondják a magukét a magyar nacionalisták is, akik különleges alkalmakkor szívesen öltik magukra a II. világháborús egyenruhákat, és megemlékeznek Felvidékről, a Benes-dekrétumokról és a trianoni szerződésről. És még sokan mások is az egész unióból, akik a legszívesebben lezárnák a határokat, és néhány évtizeddel visszavetnék Európát a múltba” – zárta jegyzetét a szlovák újság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik