Nagyvilág

Meglepő eredmény a cseh EP-választáson

Meglepetésnek tartják Csehországban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) váratlanul sima győzelmét az európai parlamenti (EP) választáson, mert a felmérések döntő többsége a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) sikerét jelezte.

“Visszatértünk, újra itt vagyunk” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Mirek Topolánek pártelnök. “Az ODS ismét egyenrangú ellenfele a szociáldemokratáknak. A sikertelen őszi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választás után a pártnak szüksége volt erre a sikerre. Meg kellett győznünk a választókat, hogy érdemes ránk voksolniuk” – nyilatkozta elégedetten Topolánek.

Szerinte az volt a döntő, hogy az ODS kampánya “tisztességesebb” volt mint a szociáldemokratáké, és “inkább szólt az európai uniós témákról” mint ellenfeleinek kampánya.
“Az Európai Unió soros elnöki tisztségében bebizonyítottunk, hogy kompetensek vagyunk, s képesek vagyunk az ilyen nagy szervezet irányítására is” – húzta alá a volt miniszterelnök, akinek kormányát az ellenzék márciusban megbuktatta.

Az ODS megszerezte a szavazatok 31,4 százalékát, míg a CSSD 22,4 százalékot kapott. Ez kilenc, illetve hét mandátumot jelent.
Jirí Paroubek, szociáldemokrata pártelnök nem titkolta, hogy ez az eredmény csalódás. “Igen, ezúttal vereséget szenvedtünk” – ismerte el Paroubek. Ugyanakkor azt állította, hogy pártja számára a választási eredmény mégis siker, hiszen az eddigi két képviselő helyett a következő öt évben hét képviselője lesz a pártnak Brüsszelben. “Bár az eredmény százalékokban nem az, amire számítottunk, de a hét mandátum mindenképpen jóval több az eddigi kettőnél” – mutatott rá Paroubek.
Ismételten azt hangoztatta, hogy az eredményt alapvetően befolyásolta a rendkívül kiélezett kampány, amelyben a szociáldemokrata politikusokat rendszeresen tojásokkal dobálták meg a jobboldal hívei.

“Én úgy vélem, hogy a CSSD vereségének legfőbb oka a rosszul felépített kampány” – nyilatkozta az MTI tudósítójának Vladimíra Dvoráková, prágai elemző. “A CSSD programja és plakátjai közérthetőek voltak, de az egész kampány annyira a pártelnökre (Paroubek) volt szabva, hogy az végül is visszatetszést keltett és fordítva sült, el mint ahogy azt a párt akarta” – fejtette ki Dvoráková.

Szerinte a polgári demokraták masszív negatív kampánya aránylag hatékony volt. “Nem sokat mondtak, de ügyesen tették, s az emberek felfigyeltek az üzenetre. Úgy látszik ez hatott” – jegyezte meg az ismert politológus. A csehországi EP-választás másik meglepetése, hogy a koalíciós Zöldek Pártja teljesen csődöt mondott. “A két százalékos támogatottság egyértelműen azt jelzi, hogy a zöldeknek nincs társadalmi, választói bázisuk” – véli Dvoráková. Martin Bursík, a zöldek elnöke hétfőn bejelentette: a párt vezetésének legközelebbi ülésén felajánlja lemondását.

A polgári demokratákon és a szociáldemokratákon kívül még a kommunisták és a kereszténydemokraták szereztek négy, illetve két EP-mandátumot. “Az adott helyzetben ez a kommunista párt számára siker” – mondta hétfőn Miroslav Ransdorf, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) EP-képviselője. Korábban a pártnak hat képviselője volt Brüsszelben.
Cyril Svoboda, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) új elnöke sikernek minősítette a két képviselői helyet, s elégedett az eredménnyel. “Mindkét párt megerősítette az eddigi helyét a cseh belpolitikai színpadon. Ez az őszi előrehozott képviselőházi választáson mindenképpen nagyon fontos” – mutatott rá Vladimíra Dvoráková.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik