Nagyvilág

Valószínűleg Fico pártja nyer Szlovákiában

Valószínűleg a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte meg az európai parlamenti (EP) választást Szlovákiában - jelentette vasárnap reggel a pozsonyi SITA hírügynökség.

Az értesülés forrásának konkrét megjelölése nélkül a SITA azt írja, hogy a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása alapján a Smernek öt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKU), a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) pedig két-két képviselője lesz az Európai Parlamentben, míg a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egy-egy mandátumot szerzett. Szlovákiának összesen 13 képviselője lesz az EP-ben.

A választási részvétel 19,8 százalékos volt, nagyjából 3 százalékkal magasabb az öt évvel ezelőttinél.
A nem hivatalos eredmény szerint a Smer megszerezte a szavazatok mintegy 32 százalékát, az ellenzéki SDKU-ra és az MKP-ra a szavazók 16, illetve 12 százaléka voksolt. A KDH 11, a HZDS 9, míg az SNS 5,5 százalékot kapott. Az ötszázalékos választási küszöböt a Szabadság és Szolidaritás párt is megközelítette, amely a nem hivatalos eredmény szerint 4,4 százalékot szerzett.

Amennyiben ezt az eredményt hivatalosan is megerősítik, az MKP-t Bauer Edit és Mészáros Alajos fogja képviselni az EP-ben – derül ki a hírügynökségi jelentésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik