Nagyvilág

Bizalmat kapott a cseh kormány

A prágai képviselőházban a Jan Fischer miniszterelnök vezette átmeneti cseh kormány bizalmat kapott vasárnap. Ennek a létrehozására azért volt szükség, mert a Mirek Topolánek vezette jobbközép kabinet márciusban elveszítette a képviselőház bizalmát.

Az öt parlamenti párt közül a Polgári Demokratikus Párt, a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Zöldek Pártja támogatta a kormányt, ami elegendő volt a bizalom megszerzéséhez. A kommunista párt képviselői és a kereszténydemokraták többsége tartózkodtak a szavazástól.

Fischer kormánya a politikai megállapodások szerint az októberre tervezett előre hozott képviselőházi választásig fogja vezetni az országot. Legfontosabb feladata a cseh uniós elnökség utolsó szakaszának kezelése, valamint a jövő évi állami költségvetés és az idő előtti választás előkészítése.

Az átmeneti kormány programjának indoklásakor Fischer leszögezte: tudja, hogy kormánya nem választás, hanem politikai megállapodás eredménye alapján állt fel, tagjai nem politikusok, hanem a pártok által jelölt szakemberek. Feladata ezért nem egy politikai program megvalósítása, hanem az ország ügyeinek vezetése.

“Ebből kiindulva a kormány kerülni fogja a politikailag és ideológiailag vitatható döntéseket” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a kabinet a rendelkezésére álló időben passzívan viselkedne. A jelenlegi gazdasági válság okozta nehéz helyzetben ez egyébként is lehetetlen lenne. A kormány tartózkodni fog az állam működésébe való komolyabb beavatkozástól, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a szükséges reformokat előkészítse. Fischer szerint már a jövő évben jelentősen be kell avatkozni a közkiadások és az állami beruházások rendszerébe, mert a mai helyzet tovább nem tartható fenn, s szükség van a kiadások racionalizálására.

A kormányfő elmondta: a kabinet nagyon határozottan kíván fellépni és harcolni a szélsőséges jelenségek ellen. “Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük a társadalmi békét még akkor is, ha népszerűtlen intézkedésekre kényszerülünk” – hangsúlyozta Fischer. Kifejtette azt is, hogy kormánya tiszteletben fogja tartani Csehország nemzetközi kötelezettségeit.

Jirí Paroubek, szociáldemokrata pártelnök a vitában pragmatikusnak minősítette a kormányprogramot, s pártja nevében támogatásáról biztosította. Mirek Topolánek volt kormányfő felszólalásában éles támadást intézett a szociáldemokraták ellen, s azzal vádolta őket, hogy az átmeneti kormányt saját céljaikra kívánják kihasználni. A polgári demokraták bírálatának célpontja Martin Pecina belügyminiszter volt. Ennek ellenére ők is támogatásukról biztosították a kormányt. Az ellenzéki kommunista párt elnöke, Vojtech Filip azt kifogásolta, hogy a kormányprogramból hiányzik a korrupció elleni harc.

Václav Klaus államfő május 8-án nevezte ki az új cseh átmeneti kormányt, amelynek 30 napon belül kellett a képviselőház elé terjesztenie programját és bizalmi szavazást kérnie maga ellen. A rendkívüli képviselőházi ülésre azért került sor vasárnap, mert a lejárt határidő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik