Nagyvilág

Brown nem mond le

Megerősítette szombaton a brit kormányfő, hogy nem kíván lemondani tisztségéről.

A súlyos belpolitikai botrányoktól megtépázott Gordon Brown, aki egyöntetű szombati sajtóértékelések szerint “épphogy túlélte” az elmúlt hetet, a BBC televíziónak adott nyilatkozatában, az elmúlt hetek felfordulására utalva kijelentette: a jelenlegi “példátlan időkben” óhatatlanul adódnak “csúcs- és mélypontok … nehézségek” a politikában. Ő és kormánya azonban a feladatokra összpontosít, és nem hagyja, hogy eltereljék a figyelmét erről – tette hozzá.

Brownt az elmúlt napokban több kabinetminiszter is nyíltan távozásra szólította fel, és a kormányzó Munkáspárt alsóházi padsoraiban is állítólag formálódik egy lázadás a miniszterelnök eltávolítására.

A legnagyobb feltűnést keltő támadást James Purnell volt munka- és nyugdíjügyi miniszter indította Brown ellen. Purnell – miután bejelentette távozását a kabinetből – a pénteki sajtóban közölt nyílt levelében lemondásra szólította fel Gordon Brownt is. A levél szerint ha Brown marad a Munkáspárt és a kormány élén, az “nem csökkentené, hanem növelné a konzervatív győzelem esélyét” a következő választásokon, ami “katasztrófa lenne az ország számára”.

Az elmúlt néhány napban több más miniszter és alacsonyabb beosztású kormánytag is lemondott, ami miatt Brown pénteken a kormány jelentős átalakítására kényszerült.

A miniszterelnök azonban már a kormányátalakítás után tartott Downing Street-i sajtóértekezletén egyértelművé tette, hogy nem mond le. Kijelentette: ha nem hinne abban, hogy ő “a megfelelő személy a megfelelő csapat vezetésére”, akkor már most sem lenne a helyén.

A BBC-nek Franciaországban – a normandiai partraszállás évfordulós ünnepségeinek helyszínén – adott szombati nyilatkozatában Brown kijelentette, hogy feladatai vannak, amelyeket végre kell hajtania. Ezek közé sorolta a recesszió és az általa “politikai válságnak” nevezett képviselői költségtérítési ügy kezelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik