Nagyvilág

Szélsőjobboldali előretörést hozhat az EP-választás

Az EP-választásokon való részvétel negatív rekordot dönthet, ami a szélsőjobboldal és az országokon belüli ellenzék megerősödését hozhatja Európában. A nagyobb részvétel viszont nem kedvez a szélsőségeknek.

Az Európai Parlament hatalma fokozatosan növekszik az EU döntéshozatalában, miközben a szavazók egyre kevésbé érdeklődnek a választások iránt. A mostani EP-választásra prognosztizált alacsony részvétel miatt a szélsőséges pártok előretörésétől tart Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament jelenlegi elnöke.

Az alacsony részvétel a szélsőségnek kedvez

Pöttering egy csütörtökön tett nyilatkozatában arra szólította fel az uniós állampolgárokat, hogy „azokra a pártokra szavazzanak, amely támogatják az európai integrációt, és amelyek hűek az európai értékekhez”- írja a CNN.

Hozzátette azt is, hogy „minél nagyobb a részvétel, annál valószínűtlenebb, hogy a szélsőséges pártokra leadott szavazatok eltorzítják az eredményt.”

A félelmeket igazolja, hogy az elsőként szavazó Hollandiában a legnagyobb nyertesnek a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpártot (PvV) tartja a helyi sajtó. A bevándorlás-ellenes Wilders csütörtökön már ígéretet is tett arra, hogy Törökország nem fog csatlakozni az Unióhoz: ”Sem tíz éven belül, sem egy millió éven belül.” A Szabadságpárt az első képviselőit küldheti az EP-be, fő céljaként tűzte ki a „holland pénzek visszaszerzését Brüsszelből, és a török csatlakozás megakadályozását”- írja CNN.

A saját kormány ellen szavaznak

Előrejelzések szerint Nicolas Sarkozy konzervatív pártja is szavazatokat veszíthet a szélsőjobboldal miatt. Olaszországban Silvio Berlusconi új koalíciót alkotott Gianfranco Fini újfasiszta pártjával, az Allianza Nationaléval. Írországban is visszaeséssel kell számolnia a kormányon lévő Fianna Fáil pártnak, amellyel párhuzamosan megerősödhet a Lisszaboni Szerződést ellenző Libertas párt. A közvélemény-kutatások alapján a magyar szavazók szintén bejuthatják a Jobbikot az Európai Parlamentbe.

A többnyire euroszkeptikus szélsőjobboldali pártok előretörése igazolhatja azt is, hogy az uniós polgároknak megrendült a bizalma az EU-ban. Ennek oka a válságkezelésre tett közös európai intézkedések sikertelensége, valamint az aggasztóan magas munkanélküliség is.

Nemcsak az EU-val elégedetlenek az emberek, az előrejelzések alapján több országban a mostani szavazást arra használják fel a polgárok, hogy ellenszavazatukkal büntessék a saját kormányukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik