Nagyvilág

Krízishelyzetben az angol kormány

Kormányátalakításba kezdett pénteken Gordon Brown brit miniszterelnök, miután az elmúlt napokban a kabinet több tagja is lemondott, és egyikük magát Brownt is távozásra szólította fel. Pénteken, már a kormányátalakítás megkezdése után, bejelentette lemondását a védelmi miniszter is.

Előzetes várakozások szerint a kormány átszervezésére hétfőn, az európai parlamenti választások eredményének ismeretében került volna sor, de a sorozatos miniszteri lemondások miatt Brown előre hozta az átalakítást.

A péntek délutánig meghozott döntések alapján Alan Johnson eddigi egészségügyi miniszter került a belügyi tárca élére, miután Jacqui Smith volt belügyminiszter lemondott. Yvette Cooper, a pénzügyminisztérium főtitkári rangú operatív irányítója – Brown régi szövetségese – lesz az új munka- és nyugdíjügyi miniszter, miután a tárcát eddig irányító James Purnell a kormányfő előzetes tájékoztatása nélkül lemondott, és a pénteki sajtóban közölt nyílt levelében távozásra szólította fel Gordon Brownt is.

Pénteken bejelentette távozását John Hutton védelmi miniszter is, ő azonban egyidejűleg közölte: változatlanul a kormányfő lojális támogatója. Politikai elemzők szerint ez a nyilatkozat, – valamint a korábban Brown lehetséges kihívójának tekintett Alan Johnson szintén kifejezésre juttatott támogatása – megerősíti Gordon Brownt miniszterelnöki pozíciójában.

Ugyancsak a kormányfő helyzetét erősítő tényezőnek minősítik Londonban, hogy a kabinet több más “nehézsúlyú” tagja, köztük a szintén lehetséges kihívójelöltnek tartott David Miliband külügyminiszter és Lord Peter Mandelson, az üzleti ügyek minisztere – a kormányzó Munkáspárt modernizálásának egyik veteránja és volt főideológusa – hasonlóan egyértelmű nyilatkozatokkal biztosította támogatásáról Brownt.

Lord Mandelson a BBC-nek egyenesen kijelentette: a távozó Purnell, – aki lemondásra szólította fel a kormányfőt – “elszámította magát”, mert a kabinet többi tagja a miniszterelnök mögött áll.Egyöntetű vélemények szerint mindazonáltal Brown politikai jövője szorosan összefügg a Munkáspárt európai parlamenti választási teljesítményével.

Nagy-Britanniában – Hollandiához hasonlóan – csütörtökön tartották az EP-választásokat, de ennek eredményeit csak vasárnap este közlik, miután a többi EU-tagállamban is lezajlott a voksolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik