Nagyvilág

Carter: Obama választás elé állította Izraelt

Jimmy Carter volt amerikai elnök pénteken azt mondta, Izrael választás elé került, miután Barack Obama elnök felszólította a zsidó államot a ciszjordániai telepek bővítésének leállítására.

Obama a Kairói Egyetemen mondott csütörtöki beszédében azt mondta, a palesztinoknak fel kell hagyniuk az erőszakkal és el kell ismerniük Izrael jogát a létezésre. Ugyanakkor kijelentette: Izraelnek le kell állítania a ciszjordániai zsidó telepek további bővítését.

Ez a politika ellenállásba ütközik Benjámin Netanjahu jobboldali kormánya részéről, amely azt hangoztatja, hogy folytatni fogja az építkezéseket a már létező ciszjordániai zsidó telepeken, s a nyilvánosság előtt a konfliktus kétállami megoldását (azaz egy önálló palesztin állam létrehozását) sem támogatta.

“Netanjahunak most döntenie kell” – mondta Carter Bejrútban, ahová az általa alapított Carter Központ megfigyelőket küldött a vasárnapi libanoni parlamenti választások ellenőrzésére.

Az idős amerikai politikus – az 1979-es Camp David-i izraeli-palesztin békemegállapodás közvetítője – szerint Netanjahunak választania kell, hogy nyilvánosan szembeszegül az Egyesült Államok elnökével, vagy fenntartja vele az izraeli nép számára rendkívül fontos együttműködést.

Carter alapvető fontosságúnak nevezte Obama felhívását, és elismerte, hogy az izraelieknek ezt nagyon nehéz lesz elfogadniuk.

Ugyanakkor azt mondta, nem lát “semmilyen esélyt a békére Izrael és a palesztinok között, ha Izrael folytatja a telepek bővítését”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik