Nagyvilág

Bejutott a holland szélsőjobb az EP-be

Jelentős szavazataránnyal bekerül az Európai Parlamentbe (EP) az iszlámellenes kirohanásairól ismert Geert Wilders populista politikus pártja Hollandiában az exit-poll szerint. A választási részvétel a felmérés szerint megközelítette a 40 százalékot.

Az első uniós tagállamként szavazó Hollandiában csütörtök este 9 órakor befejeződött a voksolás. A rögtön urnazárás után kiadott exit-poll szerint a fő kormányerő, Jan Peter Balkenende miniszterelnök Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) marad a legerősebb holland párt az EP-ben, de csak öt képviselői helyet szerez a 25-ből. A másik fő nagykoalíciós erő, a Munkapárt (PvdA) négy helyet birtokolhat, ugyanannyit, mint Wildersék. A CDA kettő, a PvdA három mandátumot vesztett az eddigiekhez képest.

Geert Wilders leadja szavazatát (fotó: MTI)

Geert Wilders leadja szavazatát (fotó: MTI)

A szavazás nagy nyertesének a holland sajtó a populista Szabadságpárt (PvV) mellett a kisebbik liberális pártot, a baloldali Demokraták 66-ot kiáltotta ki, amely a felmérés szerint megháromszorozta (egyről háromra emelte) EP-képviselőinek számát. A jobboldali liberális erő, a VVD (Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért) az eddigihez képest egy helyet veszítve ugyancsak három EP-taggal rendelkezhet majd. A vezető zöld párt, a GroenLinks két helyet mondhat magáénak, viszont az üde színfoltként az EP-be várt állatvédő párt (PvdD) várhatóan nem jut mandátumhoz.

Két képviselőt küldhet Strasbourgba és Brüsszelbe a harmadik kormánypárt, a kicsiny Keresztény Unió. Ugyanennyi posztot szerzett a közelmúltbeli választások egyik meglepetéspártja, a szélsőbaloldali nézeteket is hangoztató Szocialista Párt.

Hollandia az eddigi 27-tel szemben júliustól csak 25 képviselővel lesz jelen a 736 fősre apadó Európai Parlamentben. Hivatalos eredményt csak a jövő héten hirdetnek.

EP-választás

Az EP-választással kapcsolatban további részleteket, hátteret, és friss híreket az FN EP-választás oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik