Nagyvilág

Orbánnak esett a szlovák kormány

A szlovák kormány szerint Orbán Viktor kijelentései a Kárpát-medencei magyarok európai parlamenti (EP) képviseletéről provokatívak, és rontják a politikai légkört.

“Orbán Viktornak, a Fidesz-MPSZ parlamenti párt elnökének a soron következő európai parlamenti választásokkal kapcsolatos nyilatkozatai az összes Kárpát-medencei magyar képviseletéről az Európai Parlamentben provokatívak, és rontják a légkört. Az autonómia már nem tabu, hanem program” – olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet szerdai ülésén fogadott el a Robert Fico vezette szlovák kabinet.

Orbán Viktor egy május végi kampányredezvényen kijelentette: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A Fidesz elnöke a határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A pozsonyi kormány a dokumentum szerint nyugtalansággal szemléli néhány meghatározó magyarországi politikai erő képviselőjének tevékenységét, amely szerinte ellentétes a jó szlovák-magyar viszonyra törekvő igyekezetekkel. A szlovák miniszterek elítélik ezeket a lépéseket, mert úgy vélik, hogy azok ellentétben vannak a szuverén államok egyenlőségének elvével, a határok sérthetetlenségével és a belügyekbe való be nem avatkozással, amelyek részét képezik az ENSZ Alapokmányának és az Európai Együttműködési és Biztonsági Értekezlet zárónyilatkozatának – áll a dokumentumban.

A szlovák kormány felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány magyarországi sajtószerv megalázó és sértő szlovákellenes kampányt folytat. Ugyancsak nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy “Magyarországon szélsőséges módon erősödik a nacionalizmus”.

Az állásfoglalás szerint a szlovák kormány mindig a jó kapcsolatok ápolására, illetve a történelmi megbékélésre törekedett a két nép és ország között az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján. A kabinet továbbra is híve a Magyarországgal való együttműködésnek, az 1995-ben aláírt szlovák-magyar politikai alapszerződés, a két ország szuverenitása és méltósága tiszteletben tartása mellett.

A szerda délután megnyílt tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli a Fidesz elnökének és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott “nacionalista kijelentéseit”, amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.

A koalíció által kezdeményezett ülésen a három ellenzéki párt közül csak a Magyar Koalíció Pártja van jelen. A másik két ellenzéki párt – a Szlovák Demokratikus és Kereszténydemokrata Unió, illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom – a kormány korrupciós ügyeiről való figyelemelterelésnek tartja az ülést, s nem vesz részt rajta. Az ülés előtt ugyanakkor az SDKU és a KDH közös nyilatkozatot fogadott el Szlovákia és Magyarország jószomszédi kapcsolatáról. A nyilatkozatban a szlovák ellenzék felszólítja a magyar parlamentet, hogy támogassa az 1995-ben aláírt politikai alapszerződésen alapuló együttműködést, és utasítsa el azokat a kijelentéseket, amelyek növelik a feszültséget a szlovák-magyar kapcsolatokban. Hasonló hozzáállásra és együttműködésre szólították fel a szlovák kormányt is.

Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke szerint ez a nyilatkozat megfelelőbb válasz Orbán kijelentéseire, mint a rendkívüli parlamenti ülés. “Az MKP-nek választania kell, hogy Orbán Viktor útját akarja-e járni vagy pedig a KDH és az SDKU útját” – jelentette ki Pavol Hrusovsky, a KDH elnöke azzal összefüggésben, hogy az ellenzéki nyilatkozatot a szlovákiai magyar párt nem írta alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik