Nagyvilág

Bajnai átveszi a V4-elnökségét

Bajnai Gordon kétnapos látogatásra Lengyelországba utazik szerda délután, a miniszterelnök részt vesz a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozóján és a kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Budai Bernadett, kormányszóvivő elmondta: Krakkóban a szerdai V4-es munkavacsora keretében zajlik a csoport elnökségének átadása-átvétele. Júliustól Magyarország a szervezet soros elnöke. A találkozón a résztvevők beszámolót hallgatnak meg a lengyel elnökség elmúlt egy évéről, Bajnai Gordon pedig bemutatja a magyar elnökség programját. A munkavacsora keretében zajló megbeszélésen fontos szakmai kérdések lesznek napirenden: a V4-ek egyeztetik álláspontjukat a közelgő koppenhágai klímacsúccsal kapcsolatban, illetve szó lesz a visegrádi országok energiabiztonságáról is – mondta.

A kormányszóvivő kitért arra: a találkozó kétoldalú megbeszélésekre is lehetőséget biztosít. Bajnai Gordon egyeztet lengyel és cseh kollégájával is. A részletekről azt mondta: az új cseh kormányfővel, Jan Fischerrel – tekintettel a cseh uniós elnökségre – aktuális európai kérdéseket tekintenek át. Donald Tusk lengyel kormányfővel pedig szintén uniós, illetve gazdasági kérdésekről egyeztetnek.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint a miniszterelnök – a krakkói program folytatásaként – csütörtökön részt vesz a kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Waweli Katedrálisban. Az eseményen a Balti országok, Románia, Szlovénia, Csehország kormányfője és a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja is részt vesz.

A megemlékezésen Donald Tusk lengyel miniszterelnök mellett a házigazdák részéről felszólal Lech Walesa korábbi lengyel, valamint Vaclav Havel egykori cseh elnök. Beszédet mondanak a szovjet uralom alól felszabadult, mára uniós taggá vált országok kormányfői, köztük a magyar miniszterelnök is – közölte a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik