Nagyvilág

Prágát is nyugtalanítják Orbán kijelentései

A cseh külügyminiszter szerint Prágát is nyugtalanítják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor tett a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletének kérdésében.

Csehország foglalkozni fog a témával, mert úgy látja, hogy ez feszültségforrás lehet a közép-európai régióban – hangsúlyozta Jan Kohout. „El kell mondanom, hogy minket is nyugtalanítanak azok a szavak, amelyek néhány Duna-medencei kérdés rendezésével kapcsolatban elhangzanak. Csehország és a cseh diplomácia foglalkozni fog velük. Felesleges lehetséges feszültségforrásnak tekintjük ezt” – mondta újságíróknak Kohout.

“Tájékoztattam partnereimet, hogy a Fidesz elnöke részéről a kampányban olyan kijelentések hangzanak el, amelyek nem tartoznak a 21. század Európájába és felhívtam a figyelmüket arra a veszélyre, amely ebből a politikából ered. Természetesen világosan látjuk ezt a veszélyt, és szükségét érezzük erről partnereinket is tájékoztatni” – jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A keddi prágai munkareggeli alkalmával Jan Kohout, Miroslav Lajcák és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter véleményt cserélt az aktuális európai témákról, a lisszaboni szerződésről, a gazdasági válságról, s megemlékeztek a vasfüggöny 20 évvel ezelőtti megnyitásáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik