Nagyvilág

Pornó miatt mond le a brit belügyminiszter?

A Sky News brit tévécsatorna információi szerint lemondásra készül Jacqui Smith brit belügyminiszter - pornó-előfizetés ejtett csorbát a hírnevén.

Jacqui Smith lemondási szándékáról – kormányforrásokat idézve – a BBC hírtelevíziója, valamint a Sky News hírtévé is beszámolt. Gordon Brown miniszterelnök várhatóan a Nagy-Britanniában csütörtökön tartandó európai parlamenti választások után szervezi át kormányát, vagyis a 46 éves belügyminiszter jó eséllyel a hétvégétől már nem lesz a posztján.

A brit sajtó már korábban biztosra vette a 46 éves Jacqui Smith közeli távozását, miután a Sunday Express még március végén megírta róla, hogy képviselői költségelszámolásának tavalyi listáján egy fizetős tévécsatorna „felnőtt filmjei” is szerepeltek. A szexfilmek megtekintésének idején Jacqui Smith nem tartózkodott otthon, a fizetős műsorokra férje, Richard Timney volt kíváncsi. Timney személyesen is magára vállalta a felelősséget az esetért, és nyilvánosan elnézést kért.

A brit sajtó azonban ezután már részletesen feltárta, hogy mi mindenért vett fel képviselői költségtérítést tavaly a belügyi tárca vezetője, akinek éves fizetése megközelíti a 142 ezer fontot (45 millió forint). A The Sun – a legnagyobb brit bulvárlap – megírta például, hogy Jacqui Smith dologi költségként számolta el a családi otthon szinte teljes újrabútorozását. A tételek között szerepelt egy ezerfontos stilizált kandalló csakúgy, mint egy 88 pennys fürdőkáddugó.

Jacqui Smith ellen ráadásul már folyik egy parlamenti vizsgálat, kiderítendő: jogosan számolta-e el egy olyan lakás teljes rezsijét, amelyben nővére él állandó jelleggel, és ő csak esetenként lakik ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik