Nagyvilág

Túlzó a pozsonyi reagálás Orbánra

Eltúlzottnak és elterelő manővernek tartja a szlovákiai sajtó Pozsony hivatalos reagálását Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a magyar európai parlamenti (EP) képviselettel kapcsolatos esztergomi nyilatkozatára.

A liberális Sme című napilap szerint úgy tűnik, mintha a Fidesz elnöke Robert Fico szlovák kormányfő megrendelésére beszélt volna. Az “ajándék” első törlesztését a szlovák parlament rendkívüli ülése fogja jelenteni.

“Orbán nyilatkozatai Ján Slota intellektuális és államférfiúi szintjének feleltek meg, ezért a hivatalos reagálásra szükség volt. De miután olyan politikus kijelentéséiről van szó, aki nem képviseli az országot, elég lett volna, ha a szlovák diplomácia reagál rájuk. Felhívhatta volna uniós partnereinek a figyelmét is Orbán beszédére. Ha azonban egy idegen állam ellenzéki politikusának buta nyilatkozatai miatt összehívják a parlament rendkívüli ülését, ha a pártszintű túlkapásra állami szinten reagálnak, akkor szándékosan eltúlzott reakcióról van szó” – írta a lap.

Nem kéne válaszolni

Úgy vélik: nemcsak a külügyminiszter, de a kormányfő is tudja, hogy az Európai Unió nagyra értékelné, ha a színvonalon aluli beszédekre Szlovákia nem adna hasonló választ. A koalíciót azonban nem érdekli a nemzetközi értékelés, csak a itthon megszerezhető politikai pontok, s ezért részesítette előnyben a rendkívüli parlamenti ülést.

ep-választás

Az EP-választásról, a listát állító pártokról, a szavazás menetéről, illetve az EU intézményeiről részleteket és minden nap friss híreket olvashatnak az FN EP-választás oldalán!

A kormánykoalíció korrupciós ügyei ugyanakkor “megfelelő impulzust jelentenek ahhoz, hogy a nemzeti és az állami érdekek iránti aggodalom a parlamenti ülésen olyan formát vegyen, amely a nemzetközi közösségnek bebizonyítja: az a nemzeti populizmus, amely most a hatalomra tör Magyarországon, Szlovákiában már három éve kormányon van” – zárta jegyzetét Marián Lesko.

Elvetemültek

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint “Robert Fico és koalíciós kollégái nem azért elvetemültek, mert közvetve Orbán Viktor, közvetlenül pedig a szlovákiai magyarok rovására igyekszenek hazudozni kiszemelt választóiknak. Sokkal inkább azért elítélendő, hogy alkalomadtán kormányszinten sem átallják a magyarok rémképével is ijesztgetni őket, mert ebbéli cselekményük közvetlen következménye, hogy konzerválódik a társadalomban az általános intolerancia”.

“Még egyszerűbb kifejezésekkel élve, Robert Fico azért veszi elő helyenként a hírhedt magyar kártyát, mert hatalma szilárdsága mindenekelőtt a buta emberek aktivitásán vagy éppen közönyén áll vagy bukik. Erről szól és nem másról a szlovák parlament rendkívüli ülésének Ficóék általi kiprovokálása, amelyre bevallottan a Fidesz elnökének minapi esztergomi nyilatkozata miatt vetemedtek” – áll a lapban.

Paradoxon

A leggroteszkebb, egyszersmind legszomorúbb paradoxon ebben a helyzetben pedig nem más, mint az, hogy az európai parlamenti választásoknak mindenekelőtt az együttműködésről, az összetartásról kellene szólniuk, mintsem a kölcsönös szűkkeblű gyűlölködésről. Amely sajnos oly jellemző az Európai Unió hátsó udvarára, vagyis Közép-Európára, különös tekintettel Szlovákiára és Magyarországra.

Merthogy, lássuk be, sajnos a bűnbakok, ez esetben a szlovákiai, de a magyarországi magyarok sem különbek a Deákné vásznánál. Sem a szlovákokkal szembeni viselkedésüket illetően, sem pedig egymás közti viszonyaik tekintetében – fejtette ki véleményét Barak László, a szerző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik