Nagyvilág

Tömeges delfinhalál Dél-Afrikában

Legalább 55 partra sodródott delfin pusztult el a dél-afrikai Fokváros közelében, miután többszöri próbálkozás után sem sikerült visszajuttatni a ceteket az Atlanti-óceánba - közölte vasárnap a dél-afrikai Országos Tengeri Mentő Intézet (SANSRI). Továbbra is csak találgatják, miért vetődnek időnként partra tömegesen az állatok.

Kis kardszárnyú delfinek vetődtek partra tömegesen még szombaton a Jóreménység-foknál, a Kommetjie strandon. Állatvédők, kutatók és önkéntesek egy teljes napon át mindent elkövettek a cetek megmentéséért, de kudarcot vallottak. Végül egy rendőr vetett véget a delfinek szenvedéseinek: 42 állatot agyonlőtt, 13 cet pedig kimúlt, valószínűleg belepusztult belső sérüléseibe – mondta Craig Lambinon, az intézet szóvivője.

Mike Meyer tengerbiológus a Cape Argus című helyi napilapnak úgy nyilatkozott, hogy ez volt a leghumánusabb megoldás, mert az állatok különben lassú kínhalálra lettek volna ítélve, belső szerveik sorra felmondták volna a szolgálatot. Az egyik helyi delfinvédő szervezet illetékese is egyetértett a tudóssal. “Nagyon szomorú vagyok, de ez volt a helyes megoldás” – mondta Nan Rice a SAPA dél-afrikai hírügynökségnek.

Először csak egy pár vetődött partra szombat hajnalban, később egyre több delfin úszott ki a tengerparti sekély vízbe, köztük vemhes nőstények és újszülött borjak. Némelyik állat súlya elérte az öt tonnát, hossza pedig a négy és fél métert. A cetdráma hírére több száz ember sietett a strandra, de csak néhány delfint sikerült földmunkagépekkel visszatuszkolni a vízbe, és sokan ezek közül is visszafordultak. Felmerült az is, hogy a delfineket elszállítják egy közeli haditengerészeti támaszpontra és csónakokon kiviszik őket a mély vízbe, de a cetek állapotának gyors romlása miatt az ötletet végül elvetették.

A tudósok egyelőre csak találgatják, hogy miért vetődnek időnként partra a delfinek. Állatvédők úgy gondolják, hogy tájékozódási képességüket megzavarja valamilyen zaj a tengerben, például tengeralattjáró vagy olajfúrótorony keltette lárma. Egy másik elmélet szerint zsákmányt üldözve úsznak ki a sekély vízbe. A SANSRI szóvivője közölte, hogy az állatok tetemeiből vett minták alapján megpróbálják majd kideríteni partra sodródásuk okát. A népszerű dél-afrikai Kommetjie strandon most először vetődött partra ilyen nagy számú delfin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik