Nagyvilág

Sanyarú a brit milliomosok sorsa

Két év alatt a felére csökkent a brit milliomosok száma a súlyos recessziót kísérő érték- és ingatlanpiaci árfolyamveszteségek miatt - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdai becslésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) felidézte: a 2006 augusztusában erről kiadott előző előrejelzésében még úgy számolt, hogy akkor már 376 ezer milliomos élt Nagy-Britanniában a 2003-ra becsült 230 ezer helyett, és számuk 2010-re 760 ezerre növekszik tovább. A CEBR szerdán megjelent új becslése szerint azonban a brit milliomosok tábora mára 242 ezerre olvadt a 2007-re becsült 489 ezres csúcspontról.

Ez az ingatlanpiac összeomlását, a részvényárfolyamok zuhanását és a citybeli bankároknak kifizetett prémiumok összegének 70 százalékos visszaesését tükrözi – áll az elemzésben. A milliomosok számának ilyen nagy csökkenését a cég szerint az magyarázza, hogy a 2003-2007-es időszak ingatlanár-emelkedése nyomán nagyon sokan épphogy átlépték a milliomosság küszöbét, és a legtöbben vissza is csúsztak e küszöb alá, ahogy az ingatlanárak esni kezdtek.

A CEBR e hónap elején kiadott legfrissebb prognózisa szerint a brit lakásárak országos átlagban összesen 28 százalékkal csökkennek a 2007 harmadik negyedévében mért csúcspontról a cég által 2010 első negyedére várt mélypontig.

A milliomosok számáról szerdán kiadott új elemzés szerint a leggazdagabb britek vagyonvesztését jelzi a luxustermékek fogyasztásának zuhanása is. A Bentley luxusautók értékesítése az év eleje óta 66 százalékkal, a BMW-ké 35 százalékkal esett vissza éves összevetésben, miközben a teljes gépjárműeladás 29 százalékkal csökkent – áll a CEBR szerdai kimutatásában.

A brit gazdagok mind sanyarúbb sorsát más elemzések is feltárták. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap, amely minden év áprilisában összeállítja listáját – Rich List – a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, a múlt hónapban megjelent idei összesítésében azt írta: a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 412,8 milliárd fontról (132 ezer milliárd forintról) 155,5 milliárd fonttal 258,27 milliárd fontra (82 ezer milliárd forintra) zuhant. Ez majdnem 38 százalékos vagyonvesztés; a gazdagok ilyen mértékű szegényedésére a Rich List 21 éves történetében még nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik