Nagyvilág

Kiadták Irina Belenykaját Franciaországnak

Irina Belenykaja orosz állampolgárt, akit gyereke franciaországi elrablásával gyanúsítanak, a magyar hatóságok szerdán kiadták a francia igazságszolgáltatásnak - jelentette az Interfax orosz hírügynökség Fridman Róbert, az asszony magyar ügyvédje tájékoztatására hivatkozva.

Fridman elmondta, hogy Belenykaját hajnali 4 óra körül vitték el a börtönből, ahol fogva tartották, amióta húsvétkor a francia körözés alapján a magyar-ukrán határon elfogták kislányával együtt. A gyereket a magyar hatóságok azonnal átadták az apának, a szülők szétválása után ugyanis a francia bíróság ideiglenesen nála helyezte el a kis Élise-t.

Az Interfax már korábban megírta, hogy Belenykaját a budapesti repülőtéren adják át a francia rendvédelmi szervek képviselőinek, s Fridman szerdai beszámolója szerint így is történt: az asszony a francia rendőrök kíséretében a 7.10-kor induló, menetrendszerű járattal hagyta el Magyarországot. Az ügyvédek biztosra veszik, hogy Belenykaja ügyét a francia hatóságok még szerdán megvizsgálják, s az asszonyt még aznap szabadlábra helyezik.

Fridman korábban azt is elmondta: védence várta már, hogy Franciaországba mehessen, s elmozdulást érjen el a gyerek elhelyezésének zűrzavaros kérdésében. A mindkét szülő által a másiktól többször elrabolt kislány ügye azért van jogi zsákutcában, mert a két ország vonatkozó törvényei erősen eltérnek, kétoldalú egyezmény nincs, és Oroszország nem csatlakozott azt ezt szabályozó nemzetközi konvencióhoz sem. Mindazonáltal most a szülők a jelek szerint békésen akarnak megállapodni. Emellett az orosz és a francia igazságügyi, valamint a külügyi főhatóságok képviselői folyamatosan tárgyalnak, hogy megfelelő megoldást találjanak Élise ügyére, s jogi mechanizmust dolgozzanak ki más hasonló ügyek megoldására.

A Vlagyimir Zsirinovszkij vezette, populista Oroszország Liberális-Demokrata Pártja szerdán a kiadatás alkalmából Belenykaja mellett tüntető megmozdulást szervezett a moszkvai magyar nagykövetség elé. Az engedélyezett megmozduláson a résztvevők transzparenseken tudatva véleményüket egy ideig álldogáltak, miközben magatartásukat nagy létszámú rendőrsereg figyelte árgus szemekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik