Nagyvilág

Atomháborúra készül Oroszország

Oroszország megelőző intézkedéseket tesz arra az esetre, ha a Koreai-félszigeten az események kicsúsznának az ellenőrzés alól, és „megszólalnának" az atomfegyverek.

Nem csapatmozgásokról, összevonásokról van szó, hanem olyan intézkedésekről, amelyekkel fel lehet készülni arra, ha a Koreai-félszigeten konfliktus törhet ki, amelyben esetleg nukleáris fegyvereket is bevethetnek – számolt be fegyveres testületektől származó információra hivatkozva az Interfax.

A Phenjan legutóbbi lépései miatt a térségben kiéleződött helyzet hatással lehet az Oroszország távol-keleti területén élők biztonságára, s ezért van szükség a megelőző intézkedésekre, amelyeket különféle hatóságok hozzák meg, köztük katonai hatóságok és a polgári védelem – mondta a forrás. Hozzátette, hogy ilyen megelőző intézkedéseket nem csupán Oroszország hoz, hanem minden környező állam is.

Szergej Lavrov külügyminiszter újságírók előtt úgy vélte: az ENSZ BT vonatkozó határozatának keménynek kell lennie. Olyan intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyek megakadályozzák a nukleáris tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását rögzítő atomsorompó-egyezmény további „elmaszatolását”, de magában kell foglalnia a hatoldalú tárgyalások felújításának lehetőségét és az ehhez szükséges körülményeket is.

Lavrov egyébként a nap folyamán telefonon vitatta meg amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal elsősorban az észak-koreai nukleáris kísérlet nyomán kialakult helyzetet és a BT határozatával összefüggő kérdéseket, de szó volt a közel-keleti helyzetről és Lavrov hétfőn véget ért közel-keleti útjának eredményeiről is. Ugyancsak szerdán az Interfax idézett egy külügyi forrást, amely azt hangsúlyozta: Oroszország nem mentegeti Phenjant, de Észak-Koreának van oka arra, hogy a biztonságáért aggódjon, s ezt Moszkva elismeri. Nem tekinti viszont elfogadhatónak az olyan megközelítést, amely szerint ez nem normális ország, nem lehet vele semmit kezdeni, s határozottan fellép Phenjan elszigetelése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik