Nagyvilág

Magyarellenességgel mozgósít Szlovákia

Mindhárom szlovák kormánypárt és maga Robert Fico kormányfő is igen élesen reagált Orbán Viktor kijelentésére, miszerint az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

Ismét a magyar kártyával próbálják mozgósítani választóikat a szlovák pártok. Két héttel az EP-választás előtt erre a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) szombati esztergomi kampányrendezvényén elhangzott Orbán Viktor beszéd szolgáltatta a legfőbb témát. A szlovákiai ellenzék egyelőre hallgat.

A szlovák sajtó is bírálta Orbánt. Öllös László politológus szerint nem zárható ki, hogy a politikusok nyilatkozatai befolyással lesznek a választókra, beleértve a szlovákiai magyarokat is. “Ők ugyanis úgy gondolják és úgy érzik, hogy Magyarország segítsége nélkül nem tudják megőrizni megszerzett jogaikat” – mondta Öllös a Hospodárské Noviny című gazdasági napilapnak nyilatkozva. Az üzleti körökhöz közel álló újság szerint Fico reagálása Orbán szavaira egyértelműen azt jelzi, hogy a kormányfő is elővette a magyar kártyát.

“Orbán (Viktor) és Csáky (Pál) urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie” – jelentette ki Fico hétfői kassai sajtóértekezletén. Úgy vélte, “abszurd”, hogy bárki is valamiféle “fiktív államnak” minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia területi egysége számára. “Csáky Páltól is meg kell kérdeznem, kinek az érdekeit fogják képviselni a (szlovákiai) magyar képviselők az európai parlamentben: Szlovákiáét vagy Magyarországét?” – tette fel a kérdést Fico.

“Nem fogadhatjuk el, hogy a Szlovákiában megválasztott képviselőknek bárki is meghatározza, kit képviseljenek. Diplomáciai úton tiltakozni fogunk ez ellen, mert ezt a Szlovák Köztársaság és annak területi egysége durva veszélyeztetésének tartjuk” – szögezte le Robert Fico. Az EP-választás arról dönt, ki fogja Szlovákiát képviselni ebben a testületben, illetve, milyen lesz a súlya a szlovák választónak. Ha túl alacsony lesz a választói részvétel, megtörténhet, hogy a fegyelmezett szavazótáborral rendelkező MKP szerzi meg a mandátumok többségét – riogat a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). A Vladimír Meciar vezette HZDS “kiábrándulással” fogadta Orbán kijelentéseit, aki szerintük “folyamatosan soviniszta hangulatot próbál kelteni a régióban”.

Orbán nyilatkozata botrányos és az egész régióra nézve nagyon veszélyes, célja Szlovákia brüsszeli pozícióinak gyengítése – állította a HZDS, s felkérte Dusan Caplovic kormányfő-helyettest és Miroslav Lajcák külügyminisztert, hogy tegyenek diplomáciai lépéseket ez ügyben. “A külügyminisztérium a kampányban elhangzó kijelentéseket nem kívánja kommentálni” – közölte az MTI tudósítójával egy magas rangú, magát megnevezni nem kívánó pozsonyi külügyi tisztviselő.

A nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint az is megtörténhet, hogy “a szlovákoknak” a valóságban csak hat képviselőjük lesz az európai parlamentben. “Ha a választási részvétel alacsonyabb lenne, mint 2004-ben, és a magyar nemzetiségű választók olyan számban vennének részt a voksoláson, mint a 2006-os parlamenti választás alkalmával, akkor 6-7 mandátumot szerezhetnek” – nyilatkozta újságíróknak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Szlovákiának az EP-ben 13 mandátuma van. Belousovová szerint ez a 6-7 képviselő Orbán vezetése alatt a magyar érdekekért, s nem Szlovákia érdekében dolgozna az EP-ben. A pártelnök-helyettes szerint csak a vak nem látja, hogy a magyarok végső célja Nagy-Magyarország visszaállítása. Bírálta a szlovák sajtót is, hogy nem eléggé mozgósítja az embereket a választási részvételre.

“Az ötmilliós országban (Szlovákia), ahol talán 300 ezer magyar él, végül az EP-képviselők több mint felét ők fogják kitenni” – mondta Belousovová a TASR hírügynökségnek. A legutóbbi népszámlálás szerint a szlovákiai magyarok száma félmillió.
Belousovová nyilatkozatára reagálva Dunajsky Éva, az MKP szóvivője csak annyit mondott a hírügynökségnek: “Az MKP képviselői az Európai Parlamentben választóik érdekeit fogják képviselni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik