Nagyvilág

Göncz 12 pontja az EP-képviselőknek

A magyar európai parlamenti képviselők nemzeti összefogására tett 12 pontos javaslatot Göncz Kinga, az MSZP listavezetője kedden, az Országgyűlés európai ügyek bizottságában.

A parlamenti pártok listavezetői EP-választási programjukról számoltak be bizottság előtt. Göncz Kinga a bizottsági ülésen kiosztott javaslatcsomagban többek között azt kezdeményezte, hogy a 22 magyar EP-képviselő a nemzeti érdekeket érintő ügyekben közös álláspontot alakítson ki, lépjenek fel közösen a magyar gazdák és a mezőgazdaság támogatásának felzárkózása, valamint és a kis- és középvállalkozások erősítése és a foglalkoztatás bővítése érdekében, egyeztessenek az uniós költségvetés elfogadásakor, uniós külpolitikai kérdésekben pedig a magyar kormánnyal is működjenek együtt.

A nemzeti összefogás 12 pontja címet viselő dokumentumban az MSZP listavezetője azt is kezdeményezte, hogy a magyar EP-képviselők egyeztessék álláspontjukat és összehangoltan lépjenek fel a nemzeti kisebbségek érdekében, az EU bővítési kérdéseiben és a határok nélküli Európa mielőbbi kiteljesítése érdekében. Javasolta, hogy a képviselők együttesen lépjenek fel az esélyegyenlőség, a szegénység és a kirekesztés elleni uniós politika meghatározásában, a munkaerő szabad áramlásának kiteljesítése érdekében, valamint közösen alakítsák ki állásontjukat a kohéziós politika megerősítése érdekében, és egy olyan szabályozási környezetért, amelyben Magyarország továbbra is hatékonyan képes felhasználni az uniós forrásokat.

Göncz Kinga szerint az EP-képviselőknek közösen kellene dolgozniuk az Európai Unió tevékenységének, értékeinek és működésének magyarországi megismertetésén és elfogadtatásán. Göncz Kinga azt is javasolta, hogy a jövőben az EP-képviselők a magyar Országgyűlésben évente legalább két alkalommal nyílt közmeghallgatáson számoljanak be uniós munkájukról. Ennek érdekében módosítanák a képviselői jogállásról szóló törvényt.

Az MSZP listavezetője szerint a szocialisták által képviselt kiemelt uniós témák közé tartozik a munkahelyek megőrzése, a kis- és közepes vállalkozások erősítése, ami a válság időszakában központi kérdés. Fontosnak tartotta kutatás-fejlesztést, és azt is, hogy a közös európai pénzügyi felügyelet ügyében tovább kell lépni. Kiemelte az európai energiabiztonság kérdését, és azt, hogy csökkenteni kell Magyarország gázfüggőségét, valamint fontosnak nevezte a magyar termőföld magyar kézben tartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik