Nagyvilág

Meghalt a megtámadott guru Bécsben

Belehalt súlyos sérülésébe annak a két indiai gurunak az egyike, akit társával együtt egy bécsi szikh templomban sebesítettek meg egy vallási alapú nézeteltérés miatt kitört lövöldözésben és dulakodásban - közölte hétfőre virradóra az osztrák rendőrség.

A vasárnap délutáni incidensben összesen tizenhatan sebesültek meg, köztük a két, Indiából érkezett prédikátor. Egyikük, az 57 éves Szant Rama Nand hétfőre virradóra egy bécsi kórházban belehalt súlyos sebesülésébe. A meglőtt gurun életmentő műtétet hajtottak végre, s bár orvosa elégedett volt egészségi állapotával, a prédikátor később eszméletét vesztette és éjfél után meghalt – mondta a rendőrség szóvivője.

A szintén kórházba szállított másik guru, Szant Niranjan Dassz állapotát kielégítőnek mondták kezelőorvosai. A jelek szerint a két prédikátor volt a támadás célpontja. Hat támadó – egy pisztollyal, öt késsel felfegyverkezve – a Bécs nyugati részében álló szikh imahelyen tört rá a két gurura és kísérőire. A gyülekezet tagjai végül lefegyverezték a támadókat, akik szintén megsebesültek. Egy szemtanú szerint különböző szikh imaházak közötti feszültség állt az incidens hátterében.

Mély vallási ellentét a háttérben

A lövöldözés pontos hátterét egyelőre bizonytalanság övezi. Hat fegyveres – a jelek szerint szikhek – támadott rá két, Indiából érkezett gurura vasárnap délután a Bécs Rudolfsheim városrészében tartott istentiszteleten. Egyikük, Guru Sant Rama Nand meghalt, a másikat, Sant Niranjan Dasszt kórházban ápolják. A sérültek nagy része a rudolfsheimi vallási közösség tagja. A támadókat a gyülekezet tagjai fegyverezték le, eközben négyen súlyosan, ketten könnyebben megsebesültek.
A támadók és az áldozatok közötti személyes konfliktust kizárták a lehetséges indítékok közül. A rendőrség abból indul ki, hogy a szikh vallási közösségen belüli mély konfliktus áll a háttérben.

A szikhizmus a XV. században keletkezett egyistenhitű vallás, legtöbbször a hinduizmus és az iszlám elegyeként határozzák meg. Minden embert egyenlőnek tekint, alapelvei közé tartozik a békesség megőrzése, a társadalmi egyenlőtlenségek és az önzés leküzdése, s elítéli az Indiában ma is fennálló kasztrendszert. A hindukhoz hasonlóan a szikhek is hisznek az újjászületésben.

A rudolfsheimi templomot látogatók Sri Guru Ravi Dassz, egy XV. századi guru tanításait követik. A környékbeliek csendes, nyugodt helyként írták le az egyik bérház földszintjén működtetett imahelyet. A Ravi Dassz-irányzat szigorúan elítéli a kasztrendszert, amelyet sok szikh a vallási tanítás ellenére is tiszteletben tart.

A megtámadott imahely gyülekezetéből többen is utaltak kasztok közötti ellentétre. Elmondták, hogy a templom megnyitása óta feszült volt a viszonyuk más bécsi imaházakkal, amelyeket magasabb kaszthoz tartozók látogattak és akik “lenézték őket”.

Számítani lehetett a támadásra?

A sajtóban megjelent beszámolók egyike ezzel összefüggésben a radikális vagy fundamentalista jelzőt használja a támadókra. Ausztriában – Németországtól vagy Nagy-Britanniától eltérően – eddig még nem kerültek a hatóságok látókörébe radikális szikh csoportok.

A rudolfsheimi templom környezetéből többen azt mondták: számítani lehetett rá, hogy történni fog valami, és erről néhány napja a rendőrséget is értesítették. A rendőrség azonban vasárnap este cáfolta, hogy bárki védelmet kért volna. Hozzátették: a két guru többször járt már az osztrák fővárosban, és eddig “soha nem volt probléma”.

Indiában mintegy 20 millió szikh él. A lakosság két százalékát teszik ki, közéjük tartozik Manmohan Szingh miniszterelnök is. Az Ausztriában élő indiaiak közel fele, kétezer-nyolcszáz fő tartozik a szikh vallás követői közé, Bécsben mintegy kétezren laknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik