Nagyvilág

Karadzic bizonyítékokkal állt elő

Hivatalos beadványban kérelmezte hétfőn Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori vezetője, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szüntesse meg az eljárást ellene.

A terjedelmes dokumentumban Karadzic és jogi tanácsadói – saját megítélésük szerint elégséges – bizonyítékokat ismertetnek arra vonatkozóan, hogy az akkori amerikai főtárgyaló, Richard Holbrooke megállapodást kötött a boszniai szerb vezetővel, és ebben vállalta, hogy megvédi a nemzetközi jogi eljárásoktól.

A hágai székhelyű ENSZ-törvényszéken egyebek között népirtással és háborús bűnökkel vádolt Karadzic a beadványban azt állítja, hogy az egyezséget titokban, 1996 júliusában kötötték Belgrádban, több korabeli jugoszláv vezető jelenlétében. Azt ugyanakkor Karadzic is elismerte, hogy Holbrooke nem írt alá ilyen dokumentumot.

Holbrooke, akinek kiemelkedő szerepe volt az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés kidolgozásában, mindeddig tagadta, hogy létezne ilyen megállapodás. Hágában pedig az NT többször értésre adta: ha létezne is ilyen „menlevél”, az semmire nem kötelezné a törvényszék tagjait.

Karadzicot tizenegy év bujkálás után tavaly fogták el Belgrádban. Egyebek között a szarajevói és a srebrenicai tömeges gyilkosságokért kell felelnie politikai vezetőként.
A volt boszniai szerb vezető tanácsadói azt remélik, hogy a törvényszék legalább egy rendkívüli meghallgatás összehívására elegendőnek találja a beadott bizonyítékokat, és egy ilyen ülésen eljuthatnak a vádak elejtésének megfontolásáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik