Nagyvilág

A szegénységi küszöbön tengődnek az ukránok

Egy felmérés adatai szerint szegénységben vagy a szegénység határán él az ukrán lakosság közel 70 százaléka.

A kijevi Gorsenyin Vezetéstudományi Intézetnek a pénzügyi-gazdasági válság társadalmi hatását vizsgáló kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett ukránok 84,3 százalékát érintette a válság, de a korábbi felmérésekhez viszonyítva nem növekedett a miatta érzett nyugtalanság. A tavaly októberben végzett első vizsgálathoz képest jelenleg nyugalom van a társadalomban – közölte pénteken a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A felmérés szerint az ukrán lakosság az anyagi helyzet alapján jól elkülöníthető két részre oszlik: mintegy 70 százalékot tesz ki a szegények és a szegénység határán “egyensúlyozók” aránya. A kutatásba bevontak 32,8 százalékának megélhetési gondjai vannak, 36,1 százaléknak futja ugyan élelemre, de ruházatot és lábbelit nem tud vásárolni, míg 24,8 százaléknak nincs pénze tartós fogyasztási cikkek beszerzésére. A válaszadók alig 2,6 százalékának lényegében nincsenek anyagi nehézségei, 0,9 százaléknak egyáltalán nincsenek ilyen jellegű gondjai.

Az utóbbi nyolc hónapban az ukránok megtanultak szinte mindenen takarékoskodni, de a megkérdezettek 60,6 százaléka nem akar pénzt félretenni, 75,5 százaléka nem szándékozik élelmiszereket tartalékolni, míg 35,3 százalék szeretne pénzt megtakarítani, 23,4 százalék pedig élelmiszereket gyűjteni. Ebből a felmérés készítői arra következtetnek, hogy az ukrán társadalomban nincs pánikhangulat.

A reprezentatív felmérés 2009. május 14. és 18. között készült ezer felnőtt korú személy megkérdezésével, Ukrajna valamennyi megyéjében, 3,2 százalékos mintavételi hibahatárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik