Nagyvilág

Tűz volt az Európai Bizottság központi épületében

Kedden is zárva maradt az Európai Bizottság brüsszeli központi épülete a hétfői tűz miatt. Az unió legfőbb végrehajtó testülete - az EU-biztosok és az őket segítő mintegy kétezer ember - más épületekben folytatja átmenetileg a munkát.

A Berlaymont épületből hétfőn 13 órakor kellett mindenkinek távoznia a tűzriadó miatt. Kedden a Berlaymont teljes személyzetének különböző EU-épületekben kellett alkalmi elhelyezést biztosítani, telefonnal, számítógéppel, internettel. Az újságírók számára a szokásos déli bizottsági sajtótájékoztató helyszínét a Breydel épületbe tették át, ami nem esik messze a Berlaymonttól.

A tűzben, amely négy órán át tartott, senki nem sérült meg, az anyagi károk felmérése folyamatban van. A tűz keletkezésének oka továbbra sem egyértelmű, de leginkább az a feltételezés tartja magát, hogy elektromos rövidzárlat történhetett, és kábelkötegek lobbantak először lángra, valószínűleg az egyik pinceszinten, majd a csöveken a tűz felhatolt egészen a 13. emeletig, ahol José Manuel Barroso bizottsági elnök és a biztosok irodái is találhatók. A tűzre akkor lettek figyelmesek, amikor füst áramlott ki az épület tetején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik