Nagyvilág

Szexfilmet is elszámoltak a brit képviselők

Tovább gyűrűzik a brit képviselők költségtérítése körül kialakult botrány, az ügyben már a Scotland Yard is nyomoz. A brit parlament alsóházának elnöke pedig bejelentette: június 21-én lemond. A hatalmon lévő munkáspárt pénzelői megtagadták a további támogatást. A dühös nép pedig legszívesebben villanypóznára akasztaná a politikusokat.

Michael Martin, a brit alsóház elnöke kedden bejelentette, hogy június 21-én lemond posztjáról, miután a képviselők költségtérítése körül kialakult botrány során az ő neve is besározódott. A brit Liberális Demokrata Párt elnöke, Nick Clegg szerint a házelnök is felelős a botrányért, mert nem volt elég határozott a költségtérítések ellenőrzésében, emiatt alkalmatlan arra is, hogy véghezvigye a szükségessé vált reformokat a brit parlamentben.

A botrányt a Daily Telegraph robbantotta ki, amikor részletes adatokkal alátámasztva megjelentette a brit képviselők költségtérítésekkel való visszaéléseit. Mindez nagy vihart kavart a brit lakosság körében. Kiderült, hogy a honatyák nem létező lakáshitel visszafizetésére, karácsonyi díszekre, takarítónőre, égőcserére, pelenkavásárlásra, édességekre vagy akár pornófilmekre költötték az adófizetők pénzét.

Dühös és csalódott brit választók

A Daily Telegraph olvasói levelek című rovatának szerkesztője arról számolt be, hogy felháborodott olvasók leveleinek valóságos áradata zúdul rá nap, mint nap. Még a brit képviselőket is sokkolta a nyilvánosság dühtől fűtött heves reakciója. Diane Abbott munkáspárti képviselő szerint már semmi sem tudja lenyugtatni a kedélyeket, az embereknek nem kell sem a bocsánatkérés, sem a pénzvisszafizetés, legszívesebben a villanypóznákra lógatnák fel a képviselőket.

Egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a választók több mint fele annyira elveszítette a bizalmat a parlamentben, hogy egyáltalán nem szándékozik részt venni a következő választásokon. A jelenleg kormányzó Munkáspártot már a briteknek csak 23 százaléka támogatja, és az elkövetkező EP választásokon várhatóan szégyenteljes vereséget fog szenvedni.

Az idő előtti választás lehet a megoldás

Az Observer szerint a munkáspárt fő pénzelői is már jelezték, hogy meg fogják tagadni a párt további anyagi támogatását, és követelik, tartóztassanak le minden vétkes képviselőt. A választók körében ugyanakkor folyamatosan nő a kisebb pártok támogatottsága, mint például a Zöldeké.

Elemzők szerint a kialakult helyzet kedvez a szélsőségesknek, ezért gyorsan kell cselekedni, mielőtt még nagyobb kár éri az Egyesült Királyság politikáját. Az egyetlen lehetőség, hogy az ország kilábaljon a krízisből a „vérfrissítés”, ami idő előtti parlamenti választások kiírásával oldható meg, mivel új képviselőkre, kormányra, parlamenti elnökre és miniszterelnökre van szükség.

Igazságot szolgáltatni mielőbb

A szigetországban az az általános vélemény, hogy mielőbb igazságot kell szolgáltatni minden rendelkezésre álló eszközzel, legyen az bírósági per, lemondás, vagy akár előrehozott parlamenti választások, mert napról napra nő a szakadék a képviselők és a lakosok között.

A Scotland Yard főnöke kijelentette, a bűnüldöző szervek nem hátrálnak meg, és készen állnak nyomozást indítani minden olyan esetnél, ahol egyértelműen szükség van erre. Két honatya, David Chaytor valamint Elliot Morley ügyében már meg is indult az előzetes nyomozás. Chaytor 13 ezer fontot már régen visszafizetett kölcsöntörlesztést, Morley pedig 16 ezer fontos rég lejárt hiteltörlesztést számolt el.

Chaytor és Morley elleni nyomozással valamint Michael Martin lemondásával azonban korántsem zárul le az ügy, ez csak a kezdet. A teljes brit politikai elitre, de a Munkáspártra mindenképp, nehéz napok várnak – vélik az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik