Nagyvilág

Brown lecsap a Parlamentre

Felszámolják a több évszázados parlamenti önszabályozási rendszert: a törvényhozás nem működhet úgy, mint „valami úri klub”, ahol a tagok maguk írják és működtetik a házirendet – mondta a brit kormányfő a képviselői költségtérítések nyomán kialakult botrányra reagálva.

Az utóbbi évtizedek legmélyebb brit belpolitikai válságát a The Daily Telegraph robbantotta ki: a lap riportsorozatban tárja fel, hogy az alsóházi képviselők – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – gyakran milyen képtelen címeken vettek fel költségtérítéseket az elmúlt években.

A hivatalos képviselői elszámolások között szerepelt egyebek mellett helikopter-leszállóhely kialakítása, várárok-tisztítás, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése. Egyes esetekben hozzátartozók lakásait renováltatták közköltségen, és előfordult az is, hogy az állami pénzből felújított ingatlant a képviselő utóbb több százezer fontért eladta.

Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök kedd esti, váratlanul összehívott nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette: a brit parlamentben évszázadok óta honos önszabályozást külső, független ellenőrző rendszer váltja fel, amint az ehhez szükséges jogszabályok megszületnek. Brown szerint a westminsteri törvényhozás nem működhet úgy, mint „valami úri klub”, ahol a tagok maguk írják és működtetik a házirendet. Ha ez a rendszer fennmarad, a közvélemény folyamatosan megkérdőjelezné a parlament működésének áttekinthetőségét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik