Nagyvilág

Solana bekeményít Mianmarral szemben

Szigorítani kell a szankciókat Mianmarral szemben - vélekedett hétfőn az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozására érkezve Javier Solana újságírók előtt azzal indokolta álláspontját, hogy az egykori Burmában bírósági eljárás indult az ország legismertebb ellenzéki vezetője, az évek óta házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji ellen, a házi őrizet szabályainak megszegéséért. Hangsúlyozta, hogy egyes vélekedésekkel ellentétben szerinte most nem a szankciók enyhítése, hanem éppenséggel a szigorítása időszerű.

Jan Kohout, az EU soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere megerősítette: a hétfői tanácskozáson megvitatják a szankciók kérdését, annak ellenére, hogy azokat – a korábban elrendelt szinten – áprilisban hosszabbították meg.
Az uniós intézkedések egyebek közt a magas rangú mianmari politikai vezetők beutazási tilalmát, fegyverembargót,
valamint az Európában fellelhető mianmari javak zárolását foglalják magukban. Az eredetileg 2006-ban elrendelt szankciókat 2007-ben megszigorították, kiterjesztve azok hatályát egyes gazdasági szektorokra vonatkozó együttműködési tilalomra.

A múlt pénteken Barack Obama elnök egy évvel meghosszabbította a Mianmart irányító katonai junta ellen érvényben levő amerikai büntető intézkedéseket.
A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji elleni bírósági eljárás hétfőn kezdődött Rangunban. Azzal vádolják, hogy megsértette házi őrizetének szabályait, mert egy amerikai férfi két hete titokban bejutott a házába, és ott töltött két napot. A hat éve elrendelt házi őrizet egyébként hamarosan, május 27-én lejárna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik