Nagyvilág

A tamil tigrisek leteszik a fegyvert

A Srí Lanka-i tamil lázadók gyakorlatilag elismerték vereségüket, és bejelentették vasárnap, hogy a polgári lakosság védelme érdekében leteszik a fegyvert.

A lázadók egyik szóvivőjének közleménye szerint a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezetnek nem maradt más választása, mint hogy abbahagyja a harcot, ha nem akarja, hogy a kormányhadsereg folytassa támadását, és annak újabb civilek essenek áldozatul. Felszólította a kormányt, hogy kezdjen velük béketárgyalásokat. A tamil lázadók honlapja, a TamilNet azt idézte a szóvivőtől, Szelvaradzsa Patmanatantól, hogy a harcok “keserves véget értek”.

Srí Lanka városainak utcáin több ezer ember ünnepelte a háború végét vasárnap. Az ENSZ szerint január 20-a és május 7-e között hétezer polgári személy halt meg a harcokban, és további 16 ezer megsebesült. Azóta pedig több mint ezer ember civil vesztette életét aknatámadásokban – közölték Srí Lanka-i egészségügyi illetékesek. Jogvédő szervezetek és külföldi kormányok a kormányhadsereg számlájára írják ez utóbbi áldozatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik