Nagyvilág

Az EU-tól vár segítséget az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára elfogadhatatlan a romániai magyar intézményvezetők leváltása, ezért az Európa Tanácsban és az Európai Unióban is fölveti a kérdést - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken.

Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján a politikus elmondta: az RMDSZ a tiltakozás számos formájával fog élni, így a jövő héten Hargita megyében tüntetést szerveznek, de az Európa Tanácsban és az Európai Unióban is fellépnek az etnikai arányok tiszteletben tartása érdekében.

Markó szerint a leváltási hullám kedvezőtlenül hat a romániai etnikumközi viszonyra, ugyanis a románok és a magyarok közötti jó együttélésnek alapvető feltétele a magyarok jelenléte a különböző állami intézményekben.

Leszögezte: elfogadhatatlan, hogy leváltották a magyar szakembereket például a 85 százalékban magyarok lakta Hargita megyében, ahol eddig is csak 50 százalékos volt a magyar szakemberek jelenléte a kormányhoz tartozó megyei intézmények élén. Hozzátette: a kommunista rendszerben is elképzelhetetlen volt, hogy a 39 százalékban magyarok lakta Maros megyében a közoktatást irányító tanfelügyelőségen sem a főtanfelügyelők, sem a helyettesek sorában nem akad egyetlen magyar pedagógus sem.

A politikus kitért arra, hogy az RMDSZ megyei elnökeit tömörítő vezetőségi testület pénteki ülésén szóba került az év végi romániai államfőválasztás is. Közölte: a szövetség csak júniusban dönt arról, hogy indít-e saját jelöltet. Markó szerint vannak olyan vélemények, hogy senkit se küldjön versenybe az RMDSZ, de a megyei elnökök többsége szorgalmazza, hogy legyen magyar jelölt. “Ez most még nyitott kérdés, de júniusban, az európai parlamenti választások után dönteni fogunk” – hangoztatta Markó Béla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik