Nagyvilág

A pápa kiállt a palesztinok mellett

A „szuverén palesztin haza" mellett foglalt állást szerdán a ciszjordániai Betlehemben XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő, akit Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadott, kijelentette: a Szentszék támogatja a palesztin népnek a “szuverén hazához való jogát ősei földjén, biztonságban és békében élve szomszédaival nemzetközileg elismert határain belül.” Egyúttal türelemre, a “remény lángjának őrzésére” szólított fel, s elsősorban a fiatalokat intette, hogy “ne engedjenek az erőszak és a terrorizmus csábításának”.

Mahmúd Abbász Betlehemben fogadta a pápát (MTI/EPA)

Mahmúd Abbász Betlehemben fogadta a pápát (MTI/EPA)

“Ne engedjétek, hogy az elveszett emberéletek és a pusztítások, amelyeknek tanúi voltatok, keserűséget vagy haragot tápláljanak szívetekben” – mondta a pápa, aki “mélységes együttérzéséről” biztosította az év eleji izraeli offenzíva szenvedései miatt a Gázai övezet lakosságát.

Abbász ugyanakkor elítélte a palesztin területek izraeli megszállását, és hangsúlyozta, hogy “ideje már véget vetni a palesztinok szenvedéseinek”. A palesztin elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael elválasztó falat épít Ciszjordániában, és olyan intézkedéseket hoz, amelyek elszigetelik Kelet-Jeruzsálemet a palesztin területektől.

“Itt a Szentföldön vannak, akik továbbra is falakat építenek ahelyett, hogy az együttélés hídjait vernék, és a megszállás erejével próbálják meg önkéntes száműzetésre kényszeríteni az ország keresztényeit és muzulmánjait, hogy szent helyeink egyszerű turistalátványosságokká váljanak, ahelyett, hogy hívekkel lennének tele” – mondta Abbász, és példaként említette, hogy a Kelet-Jeruzsálem körüli fal megakadályozza a keresztények eljutását a Szent Sír templomához, a muzulmánokét pedig az al-Aksza mecsethez.

Egyúttal kijelentette, hogy a béke útja “egyértelmű, és a nemzetek közösségének támogatását élvezi”: ez a palesztin és az izraeli állam békés, biztonságos egymás mellett élésén alapuló rendezés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik