Nagyvilág

New York-ban is házasodhatnak a melegek?

Jóváhagyta New York állam alsóháza az azonos nemű párok házasodását törvényessé tevő jogszabálytervezetet helyi idő szerint kedden.

A demokrata többségű alsóházban biztos támogatást élvezett David Paterson New York-i kormányzó kezdeményezése. A képviselők 2007-ben egyszer már elfogadtak egy erre irányuló törvényjavaslatot, de a szenátus ellenállása miatt akkor nem lépett életbe jogszabály.

A demokraták ugyan többségbe kerültek a szenátusban is a tavaly novemberi választások után, a felsőházban várhatóan keményebb vita várható a homoszexuálisok legális egybekeléséről. A szenátusban a következő hetekben szavaznak a kérdéséről.

Az Egyesült Államokban eddig öt szövetségi államban lépett életbe törvény az egyneműek házasodásának legalizálásáról. Legutóbb Maine államban engedélyezték május elején a melegek házasságát, korábban pedig Massachusetts, Connecticut, Iowa és Vermont államokban született ilyen értelmű jogszabály.
New York államban azért lenne nagy jelentőségű a törvény életbe lépése, mert a nyolcmilliós New York városában népes homoszexuális közösség él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik