Nagyvilág

A drogkereskedelmet is elérte a válság

A nemzetközi kokainpiac többévnyi lendület után most visszaszorulóban van, a kokain beszerzési ára az egekbe szökött – derül ki egy, Nagy-Britanniában készített felmérésből. Nyugalomra azonban semmi ok, a piacra kerülő drogok ugyanis minden eddiginél rosszabb minőségű, rákkeltő adalékokkal kevert porok.

A drogkereskedelem elleni sikeres harc következtében mára a drogok ára átlagosan a tavalyi kilónkénti 39 ezer dollárról 45 ezer dollárra emelkedett – állapítja meg a Serious Organised Crime Agency felmérése, hozzátéve, hogy a kábítószerek utcai ára ugyanakkor nem változott.

A drogkereskedelem elleni harc csak még veszélyesebb kábítószereket eredményezett (fotó: MTI/EPA)

A drogkereskedelem elleni harc csak még veszélyesebb kábítószereket eredményezett (fotó: MTI/EPA)

Ennek oka lehet, hogy az utcára kerülő drogok kevésbé tiszták, egyre magasabb arányban tartalmaznak az egészségre rendkívül káros kémiai anyagokat. A BBC információi szerint az utóbbi időben a rendőrség által lefoglalt drogszállítmányok majdnem egyharmada kevesebb mint 9 százaléknyi tiszta drogot tartalmazott, ami az eddig mért egyik legalacsonyabb arány.

A Forensic Science Service Nagy-Britanniában gyűjtött adatai megerősítik, hogy a drogbandák egyre több kémiai anyagot kevernek az utcákon kínált kokainkészítményekbe. A kutatások szerint a dílerektől megvehető kábítószerekben található csótányirtó és egyéb mérgező vegyszerek aránya elérheti akár a 80 százalékot is.

A tendencia jól körvonalazható, az értékesítők a növekvő kokainárak mellett úgy akarják maximalizálni a profitot, hogy az eddigieknél jóval veszélyesebb, kevésbé tiszta drogokat dobnak piacra – állítja a Drugscope nevű szervezet vezetője. Látnunk kell, hogy a drogkereskedelem elleni harc nincs számottevő hatással a drogkínálatra, a valódi cél a kereslet csökkentése lenne – állapítja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik